49 doden bij strijd bendes in Mexico

De Mexicaanse politie heeft gisterochtend 49 zwaar verminkte lichamen aangetroffen bij de noordelijke stad San Juan, aan de grens met de VS. Volgens een woordvoerder van de lokale overheid wordt het drugskartel Zetas verdacht van de moorden op de 43 mannen en zes vrouwen. De slachtoffers waren onthoofd. Ook hun handen en voeten waren afgehakt. In het gebied woedt een oorlog tussen het Sinaloa-kartel en Zetas, die smokkelroutes van Sinaloa wil overnemen.

De stoffelijke overschotten werden gevonden langs de rand van de snelweg bij San Juan. De resten waren gedeeltelijk in vuilniszakken gestopt. Op de witte stenen poort die bezoekers verwelkomt in San Juan, was met zwarte letters „100% Zeta” gespoten. Volgens de woordvoerder van de staat Nuevo León, zijn de slachtoffers moeilijk te identificeren vanwege de afgehakte lichaamsdelen.

Het is mogelijk dat de slachtoffers al twee dagen eerder werden vermoord op een andere locatie, waarna ze met een kiepauto bij San Juan zijn gedumpt. Waarschijnlijk gaat het om vergeldingsmoorden in de strijd tussen de drugskartels.

Volgens procureur-generaal Adrián de la Garza van Nuevo León hebben beide kartels zich tijdens hun strijd al eerder schuldig gemaakt aan „irrationele daden van onmenselijk en ontoelaatbaar geweld”. De Mexicaanse autoriteiten hebben al eerder een beloning van anderhalf miljoen euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van Zetas-leiders Lazcano en Treviño en Sinaloa-bazen Guzmán en Zambada.

Zetas en Sinaloa vechten om strategische drugstransportroutes en om terreinwinst, vooral langs de Amerikaanse grens en in de oostelijke kustregio Veracruz. In minder dan een maand tijd zijn de verminkte lichamen van 14 mannen gevonden in Nuevo Laredo. In hetzelfde stadje werden 23 opgehangen of onthoofde lichamen aangetroffen. In de buurt van Guadalajara, Mexico’s tweede stad, werden nog eens achttien uiteengereten lichamen gevonden. Nuevo Laredo is evenals Monterrey gebied van Zetas, terwijl Sinaloa in Guadalajara actief is.

Sinds president Calderón in 2006 zijn verhevigde offensief tegen de drugsbendes afkondigde, zijn meer dan 47.500 mensen bij drugsgeweld gedood. (AP, Reuters, BBC)