Superspits Ruud van Nistelrooy stopt met voetbal, het lichaam is op

Ruud van Nistelrooy viert zijn enige doelpunt ooit op een WK, gescoord tegen Ivoorkust in 2006. Foto AFP / Roberto Schmidt

Ruud van Nistelrooy heeft zojuist verklaard te stoppen met voetbal. Voor de 35-jarige Brabander is het na bijna twintig jaar profvoetbal mooi geweest. Hij zegt zijn fysieke limiet te hebben bereikt. Van Nistelrooy lichtte zijn besluit toe op een persconferentie bij zijn laatste club Málaga CF. Hij zei in de periode februari-maart zijn besluit genomen te hebben.

De extreem productieve spits, volgens sommige Spaanse media de beste Europese doelpuntenmaker van het afgelopen decennium, maakte zijn afscheid bekend nadat hij gisteren door zijn laatste club Málaga werd uitgezwaaid. Van Nistelrooy scoorde sinds 1993 voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en Málaga 249 goals in 449 wedstrijden.

Doelpunten, blessures en bijnamen

Namens Oranje liep hij één op twee: in zeventig interlands trof hij 35 maal doel. Van Nistelrooys carrière kenmerkt zich behalve met doelpunten - hij werd topscorer in Nederland, Engeland en Spanje – door enkele zware knieblessures bij PSV, United en Real. Desondanks verdient hij in twee laatstgenoemde landen de bekende bijnamen Van The Man en Van Gol.

Met Oranje onderhoudt de spits een turbulente verhouding. Hij debuteert in november 1998 spectaculair naast Patrick Kluivert in en tegen Duitsland maar hij mist door een van zijn langdurige blessures het EK in eigen land. Onder bondscoach Marco van Basten bedankte hij bijna een jaar lang voor een uitnodiging voor het Nederlands elftal.

Botsingen met trainers

De huidige bondscoach Bert van marwijk liet Van Nistelrooy vorige maand weten dat hij de goalgetter niet zou meenemen naar het EK komende zomer. Zijn laatste grote toernooi was de Europese titelstrijd vier jaar geleden. Op het EK van 2004 en het WK in 2006 was hij ook actief.

Ruud van Nistelrooy had niet alleen een stormachtige verhouding met Van Basten, hij vertrok bij Manchester United nadat hij in onmin was geraakt met coach Sir Alex Ferguson. Op het EK in 2004 trapte hij een bidon naar trainer Dick Advocaat omdat die hem wisselde in de wedstrijd tegen Tsjechië.

Een na beste doelpuntenmaker in Champions League

Op de lijst van topscorers aller tijden in de Champions League staat Van Nistelrooy tweede. In zijn tijd bij PSV, Manchester United en Real Madrid scoort hij 56 goals: een gemiddelde van 0.69, het hoogste in de top 10. In totaal werd hij vijf keer landskampioen en won hij twee super cups en eenmaal de beker.