Tientallen verminkte lichamen gedumpt in Mexico

Graffiti (‘Zeta 100%’) bij de plek waar 49 lichamen werden gevonden. Zeta verwijst naar een Mexicaans drugskartel. Foto AFP / Julio Cesar Aguilar

Er zijn vandaag 49 onthoofde en verminkte lichamen gevonden langs een snelweg in Mexico, tussen de Noord-Mexicaanse metropool Monterrey en de grens van de VS.

Het gaat volgens de politie om resten van 43 mannen en zes vrouwen. De autoriteiten hebben de snelweg van Monterrey naar Reynosa voor sporenonderzoek afgesloten. Er zou een boodschap met dreigende taal achtergelaten zijn uit naam van de drugskartel Los Zetas. Het identificeren van de lichamen is lastig omdat hoofden, handen en voeten in veel gevallen afgehakt zijn.

Volgens de autoriteiten hadden sommige van de gevonden slachtoffers tatoeages van de onder drugshandelaren populaire Santa Muerte, maar procureur-generaal Adrian de la Garzia van de deelstaat Nuevo Leon sloot niet uit dat de slachtoffers migranten op weg naar de VS waren, die ook steeds vaker door bendes worden uitgeschud.

De afgelopen tijd zijn op meer plaatsen in Mexico verminkte lijken op openbare plekken achtergelaten, als waarschuwing van drugsbendes aan hun rivalen. In april werd een leider van Los Zetas opgepakt - hij werd verdacht van de moord op 145 mensen.