Spaanse jeugd betoogt weer

Sinds gisteren wordt in verscheidene Spaanse steden weer gedemonstreerd door de indignados (verontwaardigden). Deze vooral jonge betogers uitten precies een jaar geleden voor het eerst hun onvrede over de crisis en de aanpak daarvan door de politiek. De wekenlange pleinbezettingen die zij begonnen, zouden later onder de vlag van ‘Occupy’ mondiaal navolging krijgen.

Voor velen in Spanje is de hoge jeugdwerkloosheid (52 procent) een van de belangrijkste redenen om te protesteren. Maar ook de zogenoemde ‘precaridad’ waaronder jongeren lijden: hun hachelijke situatie op de arbeidsmarkt. Er is wel werk, maar het is steeds vaker tijdelijk, zwart, onder hun opleidingsniveau en steeds slechter betaald.

In de NRC Weekend van deze week vertellen drie Spaanse jongeren over hun ervaringen bij het zoeken en vinden van werk. Kim Brink, de fotografe van de portretten bij deze interviews, maakte van twee jongeren (Anna en Ivan) naast foto’s ook korte filmpjes.