SPD wint in Noordrijn-Westfalen - ‘pijnlijk verlies’ voor Merkel

SPD-aanhangers vieren de uitslag. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

De socialisten van de SPD pakken de winst in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat wijzen de eerste exit-polls uit. Dat betekent dat de rood-groene regeringscoalitie kan worden voortgezet.

De SPD krijgt 38 procent van de stemmen, volgens de polls. Merkels partij CDU zou 25,5 procent pakken. Voor het CDU is dat een verlies van 8,6 procentpunt ten opzichte van twee jaar geleden. Dat is de grootste nederlaag van de christendemocraten uit de geschiedenis van de deelstaat.

Een pijnlijke nederlaag voor Merkel, zegt onze correspondent in Duitsland, Joost van der Vaart:

“De uitslag is pijnlijk voor de bondskanselier, al staat er wel tegenover dat regionale factoren een rol speelden. De SPD heeft met Hannelore Kraft een erg populaire minister-president, terwijl daar een zwakke CDU-kandidaat tegenover stond. Dat is op landelijk niveau anders, maar het straalt desondanks negatief op haar af.”

Coalitiepartner haalt kiesdrempel

De FDP, de landelijke coalitiepartner van Merkel, krijgt 8,5 procent. Dat is boven de kiesdrempel van 5 procent, waarvan het nog maar de vraag was of die gehaald zou worden. Dat die drempel gehaald is, is wel weer een opsteker voor de coalitie van Merkel.

De Groenen kregen twaalf procent, terwijl de liberale FDP met 8,5 procent in het deelstaatparlement terugkeert. Ook de Piratenpartij doet met 7,5 procent daarin haar intrede. Net als onlangs in Sleeswijk-Holstein bleven die Linke met 2,5 procent onder de kiesdrempel van vijf procent.

Bij de vorige verkiezingen in 2010 eindigde de CDU in Noordrijn-Westfalen met 34,6 procent nog nipt als grootste partij voor de SPD, die 34,5 procent haalde.

Uitslag in deelstaat houdt landelijke politiek een spiegel voor

De uitslag in Noordrijn-Westfalen, samen met Beieren de motor van de Duitse economie, is voor bondskanselier Angela Merkel van groot belang. Haar partij doet het bij recente verkiezingen niet zo goed.

Van der Vaart legt uit waarom Noordrijn-Westfalen zo belangrijk is:

“Het wordt wel ‘de bondsrepubliek in het klein’ genoemd. Met bijna achttien miljoen inwoners is het een spiegel van de landelijke politiek. Bovendien is het economisch gezien een belangrijke deelstaat, ook voor Nederland. De deelstaat is van groot belang voor de Nederlandse import en export.”

Noordrijn-Westfalen grenst van Twente tot Limburg aan Nederland. De deelstaat is van groot belang voor de Nederlandse export. Ongeveer de helft van de Nederlandse uitvoer gaat naar Noordrijn-Westfalen.

    • Peter Zantingh