Nu is het officieel: Tofik Dibi kandidaat-lijsttrekker GroenLinks

Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks.
Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Afgelopen maandag kwamen de geruchten al naar buiten, maar nu is het officieel: Tofik Dibi doet een gooi naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks.

Dat liet hij vandaag weten in een verklaring, schrijft persbureau Novum. Dibi:

“GroenLinks moet weer durven voorop te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent. Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen links en rechts, jong en oud, zwart en wit.”

De 31-jarige Dibi schrijft verder dat het tijd is voor ‘een nieuwe groene economie’. “GroenLinks moet daarin vooroplopen en mensen meekrijgen. Op verrassende en vernieuwende wijze.” Dibi licht zijn kandidatuur morgen om 15.00 uur toe in Amsterdam.

Partijvoorzitter van GroenLinks Heleen Weening liet afgelopen week al weten dat zich meerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij hebben gemeld. Kandidaten worden voorgedragen door de kandidatencommissie, die op 31 mei bekendmaakt wie in aanmerking komt om lijsttrekker te worden.

Jolande Sap, die Femke Halsema op 17 december 2010 opvolgde als fractievoorzitter, zei vrijdag dat er wat haar betreft een referendum komt over het lijsttrekkerschap. Daaruit moet blijken of het mede door GroenLinks gesloten begrotingsakkoord haar positie heeft aangetast.

Dibi zit sinds 2006 in de Tweede Kamer namens GroenLinks. Hij houdt zich in het parlement bezig met onder meer imigratie en asiel, jeugdzorg en veiligheid en justitie. De parlementaire pers koos Dibi in 2008 tot politiek talent van dat jaar.