Neem een kijkje in het indrukwekkende fotoarchief van The New York Times

Generaties lang werden de meeste foto’s uit het redactiearchief van The New York Times verborgen gehouden voor het grote publiek. Tot de komst van de Tumblr-site The Lively Morgue, oftewel ‘het mortuarium’, zoals het archief wordt genoemd.

Screenshot Inside the New York Times 'Lively Morgue'

Generaties lang werden de meeste foto’s uit het redactiearchief van The New York Times verborgen gehouden voor het grote publiek. Tot de komst van de Tumblr-site The Lively Morgue, oftewel ‘het mortuarium’, zoals het archief wordt genoemd. Nu kan iedereen afdalen naar de archiefkelder van de Amerikaanse krant. Althans, je zult het moeten doen met een paar foto’s per week.

Het archief, dat rijk is aan vijf tot zes miljoen prints, tien miljoen negatieven, 13.500 dvd’s en ontelbare krantenknipsels, is sinds februari toegankelijk via het web. En daardoor werd het fysieke krantenarchief van de ‘Old Gray Lady’, door de digitalisering op sterven na dood, toch nog gered. Ironisch gezien door diezelfde digitale ontwikkelingen.

Als er elke werkdag tien nieuwe archieffoto’s zouden worden geplaatst op de Tumblr, alleen al uit de prentencollectie, zou de hele zaak niet online staan tot het jaar 3935. Dat is iets te ambitieus, aldus The Times. In plaats daarvan zet de krant een paar foto’s per week online, waarvan sommige te koop zijn en sommige gepaard gaan met een uitgebreid achtergrondverhaal op fotoblog Lens. Zo wordt in ieder geval “het topje van de ijsberg” gedigitaliseerd en daarmee de toegankelijkheid van het archief in de toekomst gegarandeerd.