Manchester City pakt landstitel in zinderende laatste competitieronde

City viert de openingsgoal. Foto Reuters / Darren Staples

Manchester City is landskampioen van Engeland. Op de laatste speeldag leek de club het thuis tegen Queens Park Rangers weg te geven, maar het werd dankzij twee goals in de blessuretijd nog 3-2.

Voor aanvang van de laatste competitieronde van vandaag stonden de rivalen uit Manchester (City en United) op gelijke hoogte. Beide teams hadden 86 punten, maar het doelsaldo van City was beter. Daarom was normaal gesproken een winstpartij tegen QPR, dat zeventiende staat, genoeg. De kampioenssjaaltjes werden al verkocht.

City kwam voor rust op 1-0 via Zabaleta, maar zag Queens Park Rangers even na de pauze gelijkmaken. Djibril Cissé scoorde. Toen QPR-speler Joey Barton rood kreeg (en daarna nog een keer natrapte) leek het kampioenschap binnen handbereik. Maar de tien man van de uitploeg wisten na 65 minuten de 1-2 te maken. Na een snel uitgevoerde counter kopte Jamie Mackie binnen. Lange tijd leek City geklopt.


Manchester City 1-2 Queens Park Rangers door fasthighlights-2012

De club leek af te stevenen op een enorm trauma, door de titel aan United te moeten laten, totdat de vijf minuten blessuretijd aanbraken. Daarin maakten Dzeko en Aguero er alsnog 3-2 van.


Manchester City 3-2 Queens Park Rangers door fasthighlights-2012

Manchester United won ondertussen met 0-1 bij Sunderland. Wayne Rooney maakte na twintig minuten de enige goal van de wedstrijd. Maar dat was dus, na de bizarre ontknoping bij City, niet voldoende.

Twitter avatar NDJ_Official Nigel de Jong Champions 2011/12!! http://t.co/Ytc8SqTb

Derde landstitel in clubhistorie

Manchester City kent een bewogen clubhistorie, waarin de stadgenoten van United vaak een rol speelden. De eerste Engelse landstitel werd in 1937 behaald, maar een jaar later degradeerde de club. De hoogtijdagen volgden eind jaren zestig, met een tweede landstitel in 1968, de FA Cup een seizoen later en weer een seizoen later Europees succes. De meest succesvolle periode uit de clubgeschiedenis liep door tot 1976, al zat een derde kampioenschap er niet in. Wel werd United in 1974 eigenhandig tot degradatie veroordeeld omdat City een onderling duel met 0-1 won - een prestatie waar menig City-fan vandaag de dag nog enthousiast over kan vertellen.

Het ging daarna een stuk slechter. City jojo’de heen en weer tussen de eerste en tweede divisie en degradeerde in 1998 zelfs naar de derde divisie. Tien jaar geleden keerde de club terug op het hoogste niveau (inmiddels de Premier League geheten), dit keer om er te blijven. De grenzeloze ambitie kreeg vorm toen de Abu Dhabi United Group de club in augustus 2008 overnam. Plotseling konden honderden miljoenen worden uitgegeven aan transfers. Het resulteerde vorig seizoen in het winnen van de FA Cup en dit seizoen, onder meer dankzij twee overwinningen op de rivaal, in de derde landstitel in de historie van The Citizens.

Arsenal gaat Champions League in

Dankzij een 2-3 overwinning bij West Bromwich Albion wordt Arsenal derde. De ploeg van topscorer Van Persie grijpt daarom het ticket voor de Champions League. Bolton Wanderers, Blackburn Rovers en Wolverhampton Wanderers eindigen onderaan en degraderen.