Maldonado wint Grand Prix van Spanje

Pastol Maldonado op het podium. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

De Grand Prix van Spanje is gewonnen door de Venezolaan Pastor Maldonado. De coureur uit de Williams-stal bleef thuisfavoriet Fernando Alonso voor. Het is zijn eerste zege in de Formule 1.

Alonso (Ferrari) werd tweede, de Fin Kimi Raikkonen (Lotus) derde. De top-5 wordt volgemaakt door Romain Grosjean en Kamui Kobayashi. Het Formule 1-seizoen begint opmerkelijk: de vijf races die tot nu toe verreden werden kenden allemaal een andere winnaar.

Maldonado reed een bijna perfecte race, schrijft persbureau Novum. Hij moest weliswaar bij de start meteen de leiding afstaan aan Alonso, maar hield zijn zenuwen goed in bedwang. Na een aantal keer stuivertje wisselen met Alonso en ook Räikkönen, pakte Maldonado de leiding terug, om die vervolgens niet meer af te staan.

Red Bull-rijder Sebastian Vettel eindigde als zesde en zag Alonso in het algemeen klassement langszij komen. Beide coureurs hebben 61 punten. Lewis Hamilton volgt op acht punten op de derde plaats.

Maldonado, de eerste Venezolaan die ooit een Grote Prijs op zijn naam zet, startte van pole position. Hij reed eigenlijk de tweede kwalificatietijd, maar de snelste, Lewis Hamilton, werd teruggezet naar de laatste startplek omdat hij te weinig brandstof aan boord had.

Ook voor het team van Williams is de overwinning bijzonder: daar werd sinds 2004 geen Grote Prijs meer gewonnen.

    • Peter Zantingh