Hirsi Ali kritisch op rol Wilders

Hirsi Ali is kritisch over de rol van Wilders. Screenshot WNL

PVV-leider Geert Wilders slaagt er niet in de dingen die hij zegt te vertalen in beleid. Dat zei voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in een vandaag uitgezonden interview in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

Het is volgens haar een goede zaak dat het debat in Nederland niet meer voornamelijk over de islam gaat, maar meer over de Europese Unie.

“Wilders heeft een goed gevoel voor wat er leeft. Maar hij werkt op een populistische manier die niet kan worden vertaald tot beleid.”

Alleen het benoemen van een probleem is volgens Hirsi Ali niet genoeg.

“In het begin is de kiezer tevreden dat hij wordt gehoord. Maar wat dan? Als je niet in staat bent een coalitie te vormen, met andere partijen samen te werken, dan wordt wat je zegt niet tot beleid vertaald.”

Het is volgens haar het resultaat dat telt. “Als kiezer moet je niet alleen tevreden zijn met benoemen.” Politici zouden de intelligentie van de kiezers onderschatten. “Ze denken alleen in campagneslogans.” Maar inmiddels zou de kiezer doorhebben dat slogans geen beleid maken.

Hirsi Ali werkte nauw samen met Wilders toen beiden nog VVD-Kamerlid waren. In 2010 nam ze al afstand van hem. Ze noemde hem in de VARA-gids toen al een populist die met onuitvoerbare voorstellen komt, maar ze voorspelde toen al wel een grote winst voor hem bij de verkiezingen. In 2006 vertrok Hirsi Ali naar de Verenigde Staten, waar zij sindsdien werkt bij een conservatieve denktank.

Jinek sprak Hirsi Ali deze week in Berlijn. Hirsi Ali was daar om de Duitse Axel-Springer-Ehrenpreis te ontvangen voor haar ‘onverschrokkenheid in het debat over de islam’.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.