Syriza blokkeert Griekse formatie, maar ‘hoop nog niet vervlogen’

Syriza-leider Alexis Tsipras (C) verlaat het presidentiële paleis in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis Syriza-leider Alexis Tsipras (C) verlaat het presidentiële paleis in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse radicaallinkse partij Syriza die vorige week als tweede eindigde bij de verkiezingen, weigert deel te nemen aan een coalitieregering. Leider Alexis Tsipras zegt niet te kunnen instemmen met wat hij verkeerde maatregelen vindt. Dat betekent nog niet dat alle opties voor een formatie nu uitgeput zijn, zegt onze correspondent.

Tsipras deed zijn uitspraken vandaag na gezamenlijk overleg met president Karolos Papoulias, Syriza en de sociaaldemocratische Pasok. Het was een laatste bemiddelingspoging van Papoulias om de vastgelopen coalitieonderhandelingen tussen de drie vlot te trekken. Nieuwe Democratie, Syriza en Pasok wisten het tot dusver op eigen houtje niet eens te worden over de internationaal afgesproken bezuinigingen, die Syriza anders dan de twee traditionele bestuurderspartijen pertinent afwijst.

Democratisch Links heeft nu sleutel in handen

Het zou nog wel kunnen zonder Syriza, omdat dan Democratisch Links nog in beeld komt. Nieuwe Democratie en Pasok zouden met de zetels van die partij erbij ook een meerderheid hebben. Onze correspondent Marloes de Koning legt uit waarom de partij nu de sleutel in handen heeft:

“Volgens Tsipras (van Syriza) sturen Nieuwe Democratie en Pasok nu aan op die samenwerking. Democratisch Links heeft eerder gezegd alleen mee te willen doen als Syriza dat ook deed, maar ze lijken nu te draaien. Vandaag uitten ze nog kritiek op Syriza. De kansen op een coalitie zijn dus nog niet verkeken. Democratisch Links heeft de sleutel in handen, omdat ze het meest tussen de andere partijen in zitten.”

Als de formatiepogingen mislukken, ligt het voor de hand dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Als mogelijke datum daarvoor wordt nu 17 juni genoemd. Zoals het er nu voor staat in de peilingen, wordt Syriza dan de grootste. Een Grieks vertrek uit de eurozone wordt daarmee waarschijnlijker, omdat de partij fel tegen de door Europa opgelegd bezuinigingsplannen is.