Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vandaag naar de stembus

German Chancellor Angela Merkel arrives for the German DFB Cup (DFB Pokal) final soccer match between Borussia Dortmund and Bayern Munich at the Olympic stadium in Berlin, May 12, 2012. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER POLITICS) DFB RULES PROHIBIT USE IN MMS SERVICES VIA HANDHELD DEVICES UNTIL TWO HOURS AFTER A MATCH AND ANY USAGE ON INTERNET OR ONLINE MEDIA SIMULATING VIDEO FOOTAGE DURING THE MATCH Merkel waarschuwde dat een centrumlinkse regering onverantwoord veel geld zou uitgeven. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen worden vandaag verkiezingen gehouden. De uitslag in Noordrijn-Westfalen, samen met Beieren de motor van de Duitse economie, is voor bondskanselier Angela Merkel van groot belang. Haar partij doet het bij recente verkiezingen niet zo goed.

Volgens de peilingen wordt de SPD opnieuw de grootste partij in de deelstaat, die nu een groen-linkse regering kent. Merkel heeft eerder gewaarschuwd dat een centrumlinkse regering onverantwoord veel geld zou uitgeven.

Nadat de FDP het vorig weekeinde bij deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein beter heeft gedaan dan verwacht, is voor de kleine, liberale coalitiegenoot in de regering-Merkel de druk enigszins van de ketel. Wel verloor de coalitie van CDU en FDP toen haar meerderheid.

De volgende verkiezingen in Noordrijn-Westfalen waren eigenlijk pas over drie jaar gepland, maar de minderheidsregering die bestond uit de partijen die nationaal in de oppositie zitten slaagde er in maart niet in een begroting in te dienen.

‘Uitslag belangrijk signaal voor landelijke verkiezingen’

Volgens de oppositieleiders zijn de verkiezingen van vandaag een belangrijk signaal voor de nationale verkiezingen die eind volgend jaar worden gehouden. Merkel ziet de verkiezingen als ‘een kans voor de regio om een regering te kiezen die de schuld niet nog verder op laat lopen’.

In de nationale peilingen steunen de Duitsers het strenge eurobeleid van Merkel in Europa. Maar volgens regionale onderzoeken hebben de sociaaldemocratische SDP en de Groenen, geleid door de populaire gouverneur Hannelore Kraft, een goede kans samen een meerderheid te halen.

‘Kiezer spreekt zich uit over streng Europees beleid’

De conservatieve uitdager Norbert Röttgen, onder Merkel minister van Milieu, wekte eerder irritatie bij zijn partij op door te zeggen dat de verkiezingen van vandaag bepalen of Merkel haar strenge beleid in Europa doorzet of afzwakt. Merkel zei in een reactie dat het ‘niets meer of minder’ is dan een belangrijke deelstaatverkiezing.

Noordrijn-Westfalen grenst van Twente tot Limburg aan Nederland. De deelstaat is van groot belang voor de Nederlandse export. Ongeveer de helft van de Nederlandse uitvoer gaat naar Noordrijn-Westfalen.