Doden bij aanval Syrische leger op dorp - twee Turkse journalisten vrij

Members of the United Nations observers mission in Syria travel in U.N. vehicles as they leave the U.N. headquarters in Damascus, and head to the areas where protests against the regime of Syrian President Bashar al-Assad have been taking place, May 13, 2012. REUTERS/Khaled al-Hariri (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS CONFLICT) VN-waarnemers verlaten het VN-hoofdkwartier in Damascus op weg naar plaatsen waar protesten tegen het Syrische regime plaatsvinden. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Syrische regeringstroepen hebben zeker vijf mensen gedood bij een aanval op een dorp in het noordwesten van het land. Dat melden Syrische activisten.

De militairen zouden verscheidene huizen in Al-Tamana in brand hebben gestoken nadat in het dorp anti-regeringsprotesten hadden plaatsgevonden. Een van de doden was een opstandelingenleider, aldus activist Mousab Alhamadee.

Syrië laat Turkse journalisten vrij

Twee Turkse journalisten die twee maanden werden vastgehouden in Syrië zijn vandaag na bemiddeling door Iran vrijgelaten. Adem Özköse en Hamit Coşkun arriveerden vandaag in Istanbul. De twee verdwenen begin maart en tot vorig weekeinde werd niets van hen vernomen.

De betrekkingen tussen Turkije en Syrië zijn - vanwege de manier waarop Syrië de volksopstand neerslaat - ernstig bekoeld. De Turkse autoriteiten hadden Iran, nog altijd bondgenoot van president Bashar Assad, gevraagd te bemiddelen in de vrijlating van de twee verslaggevers.

Situatie in Syrië ongewijzigd

Er is alweer een maand verstreken sinds de komst van de VN-waarnemers in Syrië en het is bijna drie maanden geleden dat de missie van het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan begon. Nog altijd is de situatie in Syrië onrustig en wordt het staakt-het-vuren niet nageleefd.

    • Marije Willems