‘Verdere provocaties Noord-Korea in nabije toekomst onaanvaardbaar’

China, Japan en Zuid-Korea zijn het er allemaal over eens: verdere provocaties uit Noord-Korea in de nabije toekomst zijn onaanvaardbaar. Dat zegt de Zuid-Koreense president Lee Myung-bak op de vijfde trilaterale top in Peking, georganiseerd door de Chinese premier Wen Jiabao.

Volgens Wen hebben de drie landen de “dringende” taak om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te kalmeren en de dialoog te laten terugkeren. China is de grootste bondgenoot van Noord-Korea.

De Japanse premier Noda zei dat de drie landen moeten samenwerken om verdere provocaties van Noord-Korea te voorkomen.

Een mislukte raketlancering door Noord-Korea vorige maand leidde tot sancties van de VN-Veiligheidsraad. De sancties werden vervolgens door de Noord-Koreanen met gemak naast zich neergelegd. Ook zegde Noord-Korea het nucleair akkoord met de Verenigde Staten op dat in februari werd bereikt. In het akkoord beloofde het land de kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten op te schorten. Toch is er niet veel door de opzegging van het akkoord veranderd. Noord-Korea heeft zich immers nooit aan het verdrag gehouden.

Gevreesd wordt dat Pyongyang zich momenteel voorbereidt op de uitvoering van een derde nucleaire test.

Een video van vorige maand: