‘Afghaanse vredesonderhandelaar doodgeschoten’

Former Taliban minister Maulvi Arsala Rahmani, a senior member of the High Peace Council set up by President Hamid Karzai two years ago to liaise with insurgents, speaks during an interview in Kabul, in this file picture taken January 26, 2012. Gunmen shot dead top Afghan peace negotiator Rahmani in the capital Kabul on May 13, 2012, dealing a fresh blow to the country's attempts to negotiate a deal with Taliban insurgents, security sources said. REUTERS/Mohammad Ismail/Files (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Maulvi Arsala Rahmani, een voormalig Talibaan-minister, was een van de meest vooraanstaande leden van de Afghaanse Hoge Vredesraad. Foto Reuters / Mohammad Ismail

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is een belangrijke Afghaanse vredesonderhandelaar doodgeschoten. Dat melden bronnen binnen de Afghaanse veiligheidsdienst. De dood van Maulvi Arsala Rahmani vormt een klap voor het vredesberaad met de Talibaan.

Rahmani, een voormalig Talibaan-minister, zat in een auto op weg naar zijn werk toen hij vanuit een ander voertuig werd beschoten, melden de autoriteiten. De dader is gevlucht. Rahmani was een van de meest vooraanstaande leden van de Afghaanse Hoge Vredesraad. Deze raad werd twee jaar geleden opgericht door president Hamid Karzai om te onderhandelen met de Talibaan en zo het al tien jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen.

In september vorig jaar kregen de vredesonderhandelingen in het land ook al een zware klap te verduren toen de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani, hoofd van de Hoge Vredesraad, werd gedood door een zelfmoordterrorist.

De NAVO leidt momenteel een groot Afghaans leger op, dat straks voor de veiligheid in het land moet zorgen. Verschillende landen zegden onlangs geld toe voor dit Afghaanse leger, dat nog zeker tien jaar of langer betaald zal worden door de internationale gemeenschap. De ISAF-troepen moeten in 2014 weg zijn uit het land.