Zij : ‘Pups leverden geen winst op’

Rico van der Scheer (39) en Moniek Ophey (37) zijn vijf jaar samen, waarvan anderhalf jaar getrouwd. Hij is filiaalhouder in een jachtzaak, zij is adviseur bij een waterschap. Samen hebben ze twee jachthonden, Bente en Beard.

Foto David Galjaard

Rico: „Ik ben opgegroeid met honden. Mijn ouders fokten draadharen. Nu hebben we er zelf twee. Het zijn de ideale jachthonden. Ze hebben een grote will to please en willen graag voor je werken.”

Moniek: „We hebben nu één keer zelf een nest gehad. Bente kreeg tien pups. Per pup vroegen we 750 euro, dus iedereen ging ervan uit dat we dikke winst maakten. Maar we hebben er maar heel weinig aan overgehouden. Het is duur om aan alle gezondheidseisen te voldoen: alle testen, inentingen, ontwormingen en het chippen kostten bij elkaar zo’n 1.200 euro. Voor het voer betaalden we wekelijks 50 euro en aan de eigenaar van de vader van het nest hebben we 500 euro betaald.”

Rico: „Het scheelde dat Bente tien pups kreeg, je hebt ook nesten met twee of drie pups.”

Moniek: „Dan waren we erbij ingeschoten. Maar ik heb het niet voor het geld gedaan. Je doet het uit liefde voor het ras.”

Rico: „Ik denk dat we er hooguit 1.500 euro aan hebben overgehouden. Maar dat geeft niet – ons vaste inkomen halen we uit onze banen. Ik werk in een jachtzaak, dus ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Moniek: „Ik heb ook een fijne baan, met een vast inkomen en veel zekerheden. En dicht bij huis, waardoor ik tussen de middag de honden kan uitlaten. Rico en ik verdienen ongeveer evenveel.”

Rico: „Maar een hoger salaris mag altijd.”

Moniek: „Ik ben wel tevreden met wat ik heb. Ik zag laatst een vacature bij een ander waterschap, een salarisschaal hoger, maar daar heb ik niet eens over nagedacht. Van de honden wil ik mijn werk niet maken. Die blijven een hobby.”

Rico: „Als je wilt leven van de honden, leef je tussen de kennels. Dat is geen leven.”