Wilders beschuldigt Rutte van bedreiging en intimidatie

Foto AP / Robin Utrecht

Geert Wilders vindt de opmerking van premier Rutte tijdens de Catshuisonderhandelingen dat hij de PVV in zetelaantal wil decimeren “zeer intimiderend”. Dat zei de PVV-leider vanavond in actualiteitenrubriek EénVandaag.

Toen het Catshuisoverleg tussen VVD, PVV en CDA over een pakket aan miljardenbezuinigingen bijna dreigde te klappen, zou Rutte tegen Wilders hebben gezegd dat hij de PVV bij de verkiezingen tot de laatste zetel wil afbreken. Rutte erkende gisteravond bij Pauw en Witteman dat in een “zwak moment van boosheid” te hebben gezegd. Wilders zei vanavond dat hij de “intimiderende opmerking een minister-president onwaardig” vond.

Het mislukken van het Catshuisoverleg is volgens Wilders niet aan zijn PVV, maar aan Rutte te wijten. Als voorzitter van de onderhandelingen heeft de premier gefaald, vindt Wilders. “Onze zorgen over de koopkracht zijn zeven weken in de wind geslagen”, aldus de PVV-voorman.

PVV-leider weigert voorkeur voor coalitie uit te spreken

Wilders bestreed bij EénVandaag dat een stem op de PVV bij de Kamerverkiezingen van september een verloren stem zou zijn, zoals Rutte gisteravond zei. De PVV-leider zei in het tv-programma geen enkele partij te willen uitsluiten voor eventuele coalitievorming, maar gaf geen voorkeur voor een coalitie aan. Wilders zei dat hij de vele partijen die de PVV bij voorbaat uitsluiten”na de verkiezingen nog wel eens wil spreken”. Hij is ervan overtuigd dat de PVV “een fantastische verkiezingsuitslag” gaat boeken.

Eerder vandaag zei Wilders tegenover de NOS al dat Rutte zich “als een wildebras” gedraagt. Volgens Wilders breekt Rutte Nederland af “met een onverantwoord en snoeihard bezuinigingspakket voor 2013 dat werkloosheid, koopkracht en economische groei kost en het land overlevert aan de Brusselse wolven.”