Weer formatie in Athene mislukt

Ook de derde formatiepoging in Griekenland is vrijdag mislukt wegens onenigheid over de bezuinigingsafspraken met Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds. De kans is groot dat er volgende maand opnieuw verkiezingen zijn, na die van vorige week zondag.

President Papoulias zou dit weekeinde de partijleiders bijeenroepen voor een laatste poging om een coalitie te vormen. Er is alleen maar een theoretische kans dat dit lukt, schreef het Griekse nieuwsblog AthensNews vrijdagavond. „We zijn terug bij waar we begonnen. [...] Iedereen met een werkend stel hersenen kan zien dat verkiezingen de enige manier vooruit zijn. Of achteruit, afhankelijk van hoe je tegen de zaken aankijkt.”

Even leek het of de formatiepoging van Evangelos Venizelos, leider van de socialistische partij Pasok, kans van slagen had. De leider van de kleine partij Democratisch Links wilde praten over een pro-Europese coalitie, samen met de conservatieve Nieuwe Democratie. Maar hij stelde als voorwaarde dat ook de radicaal-linkse partij Syriza, die afgelopen zondag tweede werd, daaraan zou meedoen. Syriza-leider Tsipras zei na een gesprek ’s avonds met Venizelos dat hij tegen het memorandum blijft waarin de bezuinigingsafspraken met EU en IMF zijn vastgelegd. De Griekse kiezers hebben dat op 6 mei verworpen, zei Tsipras.

De paradox na de verkiezingen lijkt niet op te lossen. Een meerderheid van de kiezers heeft vorige week gestemd tegen het memorandum, maar een meerderheid zegt ook binnen de eurozone te willen blijven. Eerder mislukten pogingen van de leiders van Nieuwe Democratie en daarna van Syriza om een coalitie te vormen. Zowel Antonis Samaras als Venizelos heeft Tsipras beschuldigd van onverantwoordelijk gedrag. Die lijkt erop te gokken dat zijn partij bij nieuwe verkiezingen de grootste wordt.