Waarschuwing: deze apps zijn verslavend

De grote app-winkels bevatten honderdduizenden vindingrijke, betaalbare softwareprogramma’s. Zo bouw je je smartphone om tot volwaardige gameconsole, camera of muziekstudio. Verslavend. Tijdrovend. Maar vooral: leuk.

De smartphone is tegenwoordig de meest gebruikte camera. Fotograferen wordt alleen maar leuker met deze speciale foto-apps.

Geen camera op zak? Geen punt. Wie een smartphone heeft, kan tegenwoordig de meest geweldige foto’s maken. Er zijn inmiddels talloze apps die de fanatieke (amateur-)fotograaf op zijn smartphone kan downloaden.

De gratis app PuddingCam maakt het mogelijk om allerlei gekke foto’s maken met een triplex- (drie beelden in één) of fisheye-lens en met filmpjes die een oud bruin vintage effect geven of juist extreem frisse kleuren produceren. Ook BeFunky, eveneens gratis, is een app waarmee je iedere foto met een eenvoudige handeling omtovert tot een spannend sepia-, retro of vintagebeeld.

Leuke gadgets, maar als het gaat om het creëren van mooie of originele foto’s biedt ‘good old’ Hipstamatic (1,59) toch de beste mogelijkheden. Fotoliefhebbers zijn al een tijdje aan het experimenteren met deze app – helaas alleen voor iPhonegebruikers – die een keur aan mooie stijlen en effecten biedt. De app is zo populair dat vorig jaar in de Kunsthal in Rotterdam een expositie werd gehouden met allerlei soorten retrofoto’s die voornamelijk waren gemaakt door amateurs.

De kracht van Hipstamatic ligt erin dat je, door een combinatie van lens en filmrolletje die je zelf kunt instellen, een redelijk saai beeld kunt ombouwen tot een waar kunstwerkje. Zo geven het filmpje Float en de Roboto Glitter Lens een effect waarbij de foto’s direct afkomstig lijken te zijn uit een oud Japans fotoboek uit de jaren dertig. Wil je een familielid of geliefde omtoveren tot een gruizige seventies rockster met Anton Corbijn-look, dan kan je weer gebruikmaken van een filmpje als Blackeys Supergrain in combinatie met de John S lens. Wie Hipstamatic koopt, krijgt direct een aantal lenzen en films erbij. Wie meer mogelijkheden wil, kan vervolgens lenzen en filmpjes aanschaffen voor 79 cent per stuk.

Wie een gemaakte Hipstaprint nog niet retro of stylish genoeg vindt, kan met Colorsplash (0,79 en alleen voor iPhone) nog verder experimenteren. Deze app maakt het mogelijk om een foto in zwart-wit te laten omzetten en daarvan weer delen in te kleuren. Zijn de resultaten hiervan geslaagd? Dan kunnen degenen, die hun foto’s willen delen, ze vanuit hun cameraroll uploaden naar Facebook, Flickr, Twitter of Instagram. Deze laatste applicatie, die net voor een enorm bedrag is gekocht door Facebook, kunnen alle smartphonegebruikers downloaden. De app stelt gebruikers in staat om nieuwe foto’s te maken alsook reeds gemaakte foto’s te bewerken met verschillende filters en effecten. Voordeel van Instagram is dat geslaagde eindresultaten gedeeld kunnen worden met een gemeenschap van andere Instagram-fotoliefhebbers.

Voor degenen die helemaal geen zin hebben in dat ingewikkelde gedoe of hun leven niet willen delen met anderen, is er nog altijd Incredibooth (0,79), een app voor de iPhone waarmee je jezelf, de buurman of vrienden op een snelle manier op een pasfoto kan zetten. Je houdt de telefoon voor je neus, drukt op de knop, trekt vier keer een serieus of gek gezicht en klaar is Kees. Bijzonder leuk. Alleen niet geschikt voor op een paspoort.

Rosan Hollak