Waarschuwing: deze apps zijn verslavend

De grote app-winkels bevatten honderdduizenden vindingrijke, betaalbare softwareprogramma’s. Zo bouw je je smartphone om tot volwaardige gameconsole, camera of muziekstudio. Verslavend. Tijdrovend. Maar vooral: leuk.

Het aanraakscherm van tablets en smartphones biedt de digitale muzikant verrassende mogelijkheden. Het geluid is verbijsterend goed.

De gewone laptop heeft de muzikant al jaren geleden omgetoverd tot een mobiele one man army. Virtuele instrumenten passen er in, alle soorten en maten aan effecten en complete geluidsstudio’s.

Ook voor tablets en smartphones is veel muzieksoftware beschikbaar. Al die apps hebben het probleem dat een aanraakscherm vaak te grof en te onhandig is om mee te werken, in vergelijking met een ouderwetse muis. Je kunt een iPad wel aansluiten op een keyboard en muis, maar dan kun je net zo goed een laptop kopen. Dat wil niet zeggen dat er geen lol te beleven aan een iPad of iPhone – het aanbod aan muziek-apps voor Windows of Android verbleekt bij dat van Apple’s IOS.

Mobile Pod van Line6 is een zogenoemde amp simulator die allerlei versterkers en effectapparaten voor je elektrische gitaar of bas nabootst. Je ontkomt ook hier niet aan een speciaal aan te schaffen aanzetstuk voor de audio-ingang (à 70 euro). Daarna download je de bijbehorende gratis app en met je koptelefoon kan je naar hartenlust rammen, terwijl niemand anders er last van heeft. Ook fijn voor de buren. Soortgelijk en even goed is de AmpliTube-app van IK Multimedia.

Sla de virtuele piano’s en dergelijke onzin vooralsnog over, met uitzondering van één categorie: de synthesizers, waar naast het bespelen het rommelen met geluid een groot deel van het plezier uitmaakt.

Twee apps springen er uit. Allereerst de Korg iMS20, een trouwe reproductie van de gelijknamige synthesizer die dertig jaar geleden op de markt kwam. Fijn is ook de AniMoog. Het geluid is verbijsterend goed, dat mag ook wel voor dertien euro. Er zijn ook apps die geluid opnemen, bewerken en samenstellen, tot een complete compositie. Sla dat liever over. Apps die dit beloven zien er allemaal goed uit, maar ze zijn nog te onhandig en te beperkt. De Garageband-app van Apple gaat best, maar heeft evenals veel van de concurrenten veel kant-en-klare oplossingen voor ritme en instrumenten, zodat je voor je het weet bezig bent met een muzikale variant van Schilderen met Ravensburger. Een uitzondering is misschien nog dance, omdat de makers daarvan gewend muziek meer te benaderen als een zich voortdurend ontwikkelende collage van beats en geluiden. Experimenteren daarmee kan heel goed in een app als Rebirth maar het is wel spitsuur op je touchscreen.

Studioprogramma’s hebben een steile leercurve, terwijl de iPhone of iPad het toch vooral zou moeten hebben van impuls en intuïtiviteit: je krijgt een idee, en wil dat zonder al te veel gedoe vastleggen om het niet te laten ontglippen. Daarvoor is er een app als StudioTrack, dat niet de pretentie heeft om échte studioprogramma’s te imiteren. Zonder al te veel poespas opnemen op meerdere sporen, een grove mix maken met wat rudimentaire effecten, dat is het. Benodigde tijd om StudioTrack onder de knie te krijgen: nul seconden. En dat is nu precies de bedoeling van een geslaagde app.

Onze top vijf:

1. Korg iMS20 (Korg), iPad, 12,99 euro

2. Mobile Pod (Line6) app is gratis, maar werkt alleen met Mobile In van Line6, circa 70 euro. Voor iPhone en iPad

3. Animoog (Moog Music Inc), iPadversie 23,99 euro, lichtere iPhoneversie 7,99 euro

4. Rebirth (Propellerhead). iPadversie 11,99 euro, lichtere iPhoneversie 2,39 euro

5. StudioTrack (Sonoma Wire Works) iPad, 7,99 euro

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel