VS doden elf ‘terroristen’ in Jemen - leger valt bolwerk Al-Qaeda aan

Een tank van het Jemenitische leger in actie in de zuidelijke provincie Abyan, waar veel strijders van Al-Qaeda actief zijn. Foto AFP

De Verenigde Staten hebben bij twee raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes in totaal elf strijders van Al-Qaeda gedood. Het Jemenitische leger begon ondertussen een offensief om de door Al-Qaeda gecontroleerde gebieden in het zuiden te heroveren.

De Amerikaanse aanvallen vond volgens lokale bronnen plaats ten oosten van de Jemenitische hoofdstad Sana’a, zo meldt persbureau AFP vanavond. De raketten zouden auto’s hebben getroffen waarin de terroristische strijders reden.

Al-Qaeda-op-de-Arabisch-Schiereiland, de tak van Al-Qaeda in Jemen, heeft zeker drie mislukte aanslagen proberen uit te voeren op Amerikaanse doelen. Desondanks vormt de groep in de ogen van Washington een groot gevaar. De VS lanceren regelmatig acties om verdachte leden te elimineren met drone- en raketaanvallen.

Doden bij ingezet offensief leger in zuiden Jemen

Het Jemenitische leger, dat door de VS wordt gefinancierd en getraind, kondigde vanmiddag aan een groot offensief te zijn gestart om de controle over de door Al-Qaeda gecontroleerde steden Zinjibar en Jaar te heroveren. Strijders van Al-Qaeda namen de steden vorig jaar in en hebben inmiddels een groot deel van zuid-Jemen onder controle. De afgelopen dagen vielen bij gevechten tussen het leger en de terroristengroep een onbekend aantal doden.

De strijd tussen het Jemenitische leger en Al-Qaeda is extra hevig opgelaaid na het begin van de volksopstand tegen de inmiddels afgetreden president Ali Abdullah Saleh begin vorig jaar. Het leger is verzwakt omdat het tijdens is opgesplitst in twee facties.


Grotere kaart weergeven