Vlaggensjaal

Peter Stigter

Je kunt geen winkelstraat in lopen zonder ’m tegen te komen: de Amerikaanse vlag, omgeknoopt als sjaal. Vooral jonge meisjes zijn er gek op. Voor vijf euro koop je er al een op de markt. Maar ze liggen ook bij drogisterijen, speelgoedwinkels en in de schappen van Jumbo-supermarkten.

De op de Amerikaanse cultuur geïnspireerde mode is een trend. Het Italiaanse ontwerpduo Dsquared verwerkte meerdere Amerikaanse vlaggen in hun zomercollectie , het Franse APC verkoopt sweaters met de vlag, en Miuccia Prada versierde haar voorjaarscollectie met afbeeldingen van Cadillacs uit de jaren vijftig. Dus met politiek engagement zal het weinig te maken hebben. De kans is groot dat de Amerikaanse vlag hetzelfde lot staat te wachten als de PLO-sjaal: die werd een paar jaar geleden opgepikt door jongeren en degradeerde vervolgens van hét symbool voor de Palestijnse strijd tot een vergankelijk modeaccessoire.

    • Nathalie Wouters