Morgen ultieme poging Griekse president verkiezingen af te wenden

Papoulias in gesprek met Tsipras, de man met wie de president waarschijnlijk de grootste obstakels moet zien te overwinnen. Foto

De Griekse socialistische leider Evangelos Venizelos heeft het mandaat om een coalitie te vormen zoals gepland teruggegeven aan president Karolos Papoulias. Deze heeft de leiders van de drie grootste partijen uitgenodigd voor een gesprek morgen. Faalt hij in deze allerlaatste poging een coalitie te vormen, houdt Griekenland volgende maand opnieuw verkiezingen.

Aan Papoulias nu de taak om een allerlaatste poging te doen het verscheurde politieke landschap van Griekenland te verenigen tot een waardige coalitie. Nadat de conservatieve Nieuwe Democratie, het socialistische Pasok en radicaal linkse Syriza morgen op bezoek zijn geweest, zal de president individueel spreken met de vier andere partijen die zondag genoeg stemmen kregen voor een plek in het parlement.

Gisteren trok de radicaal linkse Syriza-partij zich terug omdat het geen trek heeft in de conservatieven noch de socialisten onder wiens leiding Griekenland zich in de enorme schuldencrisis werkte en vervolgens instemde met de wurggreep die het IMF en de EU het land oplegden in ruil voor miljarden aan noodsteun.

Wel de euro, maar niet betalen

Syriza was de grote winnaar van de verkiezingen zondag, waaruit geen enkele partij een meerderheid in het parlement wist te destilleren. De Grieken lieten hun onvrede blijken door massaal af te stappen van de traditionele machthebbers die met het noodplan akkoord zijn gegaan.

“Probleem in Griekenland is Syriza dat niet wil regeren met de conservatieven en socialisten die de deal met de EU hebben gesloten. (…) De kans is groot dat er volgende maand opnieuw verkiezingen zijn in Griekenland, na die van vorige week zondag. President Papoulias zou dit weekeinde de partijleiders bijeenroepen voor een laatste poging om een coalitie te vormen. De paradox na de verkiezingen lijkt niet op te lossen. Een meerderheid van de kiezers heeft vorige week gestemd tegen het memorandum, maar een meerderheid zegt ook binnen de eurozone te willen blijven.” - NRC Handelsblad vandaag.

Financiële markten in onzekerheid

Syriza-leider Alexis Tsipras (37) wil dat de deal over de noodsteun wordt opgeblazen. De partij staat in de peilingen voor eventuele nieuwe verkiezingen bovenaan. Maar Tsipras wil evenzogoed wel dat Griekenland binnen de eurozone blijft; een scenario dat voor Brussel in principe onmogelijk is wanneer afspraken niet worden nagekomen.

Het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen brengen de financiële markten in onzekerheid. Het scenario van een Griekenland dat zich niet aan betalingsafspraken houdt en eventueel zelfs uit de eurozone stapt, doemt op aan de horizon. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei al dat wanneer een lid zich niet aan de regels houdt, maar beter kan opstappen.

    • Jules Seegers