Uitgelicht zondag

Film

The Damned United (Tom Hooper, 2009, GB/VS). Hooper levert met deze atypische sportfilm een zinderend drama af over overmoed en inkeer, rivaliteit en vriendschap, uitgevoerd in groezelige jaren 70-kleuren. Centraal staat de botsing tussen haantje Clough (Michael Sheen) en bulldog Don Revie (Colm Meaney). Clough maakte furore met modern, fair circulatievoetbal. Zijn nemesis is kampioen Leeds United onderRevie: vuile bikkelaars die met kick and rush winnen. Wanneer Clough in 1974 Revie opvolgt als trainer van United moet dan ook alles anders, waarmee hij de smeulende rancune van het team opwekt. Cough wordt na 44 dagen ontslagen. RTL7, 20.00-22.05u.

Empire of the Sun (Steven Spielberg, 1987, VS). WOII-drama gebaseerd op de autobiografische roman van J.G. Ballard. China 1941. De verwende James Graham (gespeeld door een piepjonge Christian Bale) groeit op in de Internationale enclave in Shanghai. Hij raakt van zijn ouders gescheiden tijdens de Japanse aanval op de stad. Wat volgt is een strijd om te overleven in een Japans gevangenkamp. Met John Malkovich en Miranda Richardson. SBS6, 00.15-03.00u.

Informatief

In the shadow of the moon. Britse documentaire uit 2006 over de Amerikaanse bemande ruimtereizen naar de Maan tussen 1968 en 1972. Afgewisseld met archiefmateriaal van NASA, doen tien van de 24 astronauten die om de Maan cirkelden of er geland zijn, hun verhaal. Met onder anderen Buzz Aldrin, Michael Collins en Eugene Cernan, ‘de laatste man op de Maan’. Ned.2, 18.15-19.50u.

Andere tijden. In de nacht van 9 mei 1977 brak er plotseling een brand uit in het enigszins vervallen hotel Polen in Amsterdam. De brand greep snel om zich heen. Toeristen die vast kwamen te zitten op de hogere verdiepingen, zagen geen andere mogelijkheid dan het raam uit te springen. 33 mensen kwamen uiteindelijk om het leven. Het hotel (met een houten draagconstructie) brandde volledig uit. Afl.: De hel in hotel Polen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pink Floyd: Behind The Wall. Documentaire uit 2011 van Sonia Anderson over de Britse groep Pink Floyd. Met hun baanbrekende ‘progressieve’ rock is Pink Floyd een van de belangrijkste bands in de geschiedenis van popmuziek. De carrière van de band overspant vier decennia. Op dubbelalbum The Wall werd een speelfilm gebaseerd, met Bob Geldof in de hoofdrol. Archiefmateriaal en interviews met leden Roger Waters, Syd Barret, David Gilmour, Richard Wright en Nick Mason. Canvas, 22.40-23.40u.

Amusement

Boer zoekt vrouw. Yvon Jaspers trapt het nieuwe seizoen af, het zesde alweer in dit commercieel succesvolle programma. Geselecteerd uit ruim 400 aanmeldingen, stellen tien vrijgezelle boeren zich voor. Ze zullen vanaf 2 september, in een zomerreeks, te zien zijn terwijl ze op zoek gaan naar de ware liefde. Ned.1, 20.20-21.20u.

Dexter. Begin van het zesde seizoen over deze seriemoordenaar waar je (on)bedoeld mee gaat sympathiseren. Dexter Morgan werkt als forensic expert voor de politie in Miami. Overdag althans, want in de avonduren vermoordt hij slechteriken, volgens zijn eigen erecode. Complicatie daarbij is dat hij samenwerkt met zijn inmiddels gepromoveerde zus, die zijn nachtelijke escapades niet in de gaten moet krijgen. Intussen wordt Miami opgeschrikt door een religieus geïnspireerde moord. Met Michael C. Hall en Jennifer Carpenter. Ned.3, 22.30-23.25u.