Uitgelicht zaterdag

Nederland, Rotterdam 20-04-2012. Portret van Nederlandse singer-songwriter Blaudzun (Johannes Sigmond). Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Films

X-men Origines: Wolverine (Gavin Hood, 2009, VS). Hugh Jackman speelt de mutante held Wolverine voor de vierde keer, in deze ‘prequel’ van de X-mannenfilms. Hij speelt die overigens met overgave, in een blockbuster die ambachtelijk en volgens de regels van het vak is gemaakt, maar die het genre niet overstijgt. De film begint met een amusante sequentie waarin de praktisch onverwoestbare Wolverine en zijn kwaadaardige broer Sabretooth (Liev Schreiber) meevechten in álle grote oorlogen van de Amerikaanse burgeroorlog tot Vietnam. RTL5, 20.00-22.10u.

Kick-Ass (Matthew Vaughn, 2010, GB/VS). Luchtige actiekomedie waarin onhandige scholier Dave (Aaron Johnson), verzot op strips, besluit superheld ‘Kick-Ass’ te worden. Prompt loopt hij tegen een bende criminelen aan en de echte superheld ‘Big Daddy’ (Nicolas Cage), die met zijn 11-jarige dochter ‘Hit-Girl’ een duo vormt. Er is echter één probleempje: Dave heeft zelf totaal geen superkrachten. In Nederland werd de publieksleeftijd na klachten verhoogd van 12 naar 16 jaar en ouder, wegens geweld en grof taalgebruik (mede door de 11-jarige). RTL5, 22.10-00.40u.

Cabaret (Bob Fosse, 1972, VS). Musical van Broadway- en Hollywood-choreograaf Bob Fosse speelt zich in af in Berlijn in de jaren 30, vlak voor de machtsovername van de nazi’s. Sally Bowles (Liza Minnelli) zingt in een nachtclub en hanteert een driehoeksverhouding met rijke playboy Max en Engelsman Brian. Cabaret, bekroond met acht Oscars, is een van de beste filmmusicals uit Hollywood, ook al komt hij niet uit de hoogtijdagen van het genre en is de toon heel anders. Geen zingen in de regen maar dansen op de vulkaan. BBC2, 23.35-01.35u.

La piscine. (Jacques Deray, 1969, F/I). Romy Schneider en Alain Delon spelen als stel de hoofdrollen in deze broeierige thriller die zich vrijwel geheel afspeelt rond een zwembad bij een villa in de buurt van St. Tropez. De hitte van de zomerse Côte d’Azur is bijna tastbaar. Als Schneiders ex met zijn dochter langskomt, loopt de spanning snel op. Canvas, 23.40-01.40u.

Informatief

Vranckx. Het geweld in Syrië blijft slachtoffers eisen. Dokters werken er in moeilijke omstandigheden. Vranckx reist af naar de Turks-Syrische grens en volgt de smokkelroute van medisch goederen. „Medicijnen smokkelen is even strafbaar als wapens smokkelen. Het regime beschouwt het als een zware misdaad”, zegt een smokkelaar. De route zelf is ook levensgevaarlijk, want het grensgebied ligt vol mijnen. Canvas, 20.10-20.40u.

Mods & Rockers. Franse documentaire uit 2008 is een generatieportret van de jaren 60 aan de hand van twee subculturen: de keurig geklede en gekapte mods en de arbeideristsche rockers. In 1964 kwam het in de badplaats Brighton tot een zwaar treffen tussen de twee groepen, die niet veel van elkaar moesten hebben. Arte, 22.00-22.50u.

Amusement

Comedy Awards. Registratie van de uitreiking van de Comedy Awards in New York begin mei. De tweede keer dat dit evenement à la de Oscaruitreiking werd gehouden, met lofuitingen voor de grappigste series en films van het afgelopen jaar. Presentatie was in handen van onder anderen Jon Stewart. Robin Williams kreeg de Stand-Up Icon Award. CC, 20.30-22.10u.

3 On Stage: Blaudzun. In januari dit jaar bracht deze Nederlandse zanger zijn derde album uit. Registratie van het concert dat hij op 15 maart gaf in het Paard van Troje in Den Haag. Ned.3, 00.10-01.00u.