TU-studenten érg geslaagd bij professor Youp

Het was overduidelijk, gisteravond bij de uittreerede van Youp van ’t Hek aan de TU Delft: zijn 20 studenten hadden veel van hem geleerd. En de TU Delft is een kunstwerk rijker. Het blijft er een maand staan.

„Ik heb een onmogelijk kunstwerk in mijn hoofd dat ik in overleg met de studenten wil gaan maken. Misschien zeggen zij dan dat het allemaal heel anders moet; zij zijn van de techniek.”

Dat zei Youp van ’t Hek op 8 maart, bij zijn intreerede als ‘cultural professor’ aan de TU Delft – concreter wilde hij niet worden, ook niet als mensen aandrongen. Nu is dat kunstwerk er. Een box waarin mensen met een speciale toegangscode kunnen plaatsnemen om één filmpje te zien, van een minuut, gemaakt door een van Van ‘t Heks twintig TU-studenten. „Het heeft te maken met verlangen”, legde Van ‘t Hek gisteravond uit, bij zijn uittreerede. „Je weet dat er meer is en je wilt ook meer, maar je krijgt niet meer.”

Hoogtepunt van de avond was trouwens niet de uittreerede van Van ‘t Hek zelf, maar die van zijn studenten, die om beurten het woord namen om ‘hun eigen verhaal’ te vertellen, over de tijd die ze met Van ’t Hek hadden doorgebracht. Twee maanden, waarin ze onder meer een weekend met hem naar Figueres waren geweest, bij Barcelona, om in de voetsporen van Salvador Dalí te treden. En waarin ze verder ook nog van alles hadden gedaan om ‘los van alles’ te raken – het thema van de ‘leerstoel’ van Van ‘t Hek.

Eén student vertelde: „Hij had het wel steeds over ‘je fantasie leven’, maar elke keer als ik over mijn dromen begon, viel Youp in slaap.” Een andere jongen: „En hij had het net over een driesterrenhotel, maar wij zaten in een of ander goor hostel.” Een meisje: „De professor had de bruidssuite. En hij heeft mij die nacht wel vier keer gesms’t of ik een drankje kwam drinken.” „Diezelfde smsjes had hij ook naar mij gestuurd”, zei het volgende meisje. „Hij valt op blonde vrouwen.”

Een jongen met een zachte g: „Ja, ik kom uit Limburg, ik ben katholiek opgevoed en ik had wel wat meer verwacht. Ook omdat ik gehoord had dat Youp ooit priester wilde worden. Al die weken heb ik op aandacht gewacht, maar niet gekregen.” „En hij heeft al onze creatieve ideeën afgeschoten, maar die stonden dan wel zaterdag in NRC.” „Ik kom oorspronkelijk uit Afghanistan en toen Youp me voor de zevende keer ‘asielzoeker’ noemde, heb ik hem op zijn bek getimmerd. Dat is de gewoonte in ons land.” „Het eerste college kwam Youp een kwartier te laat, het tweede college een half uur, en daarna kwam hij helemaal niet meer.”

Het was duidelijk: de studenten hadden een hoop van hun professor geleerd. Dat bleek ook uit het filmpje dat als voorproefje van het grote kunstwerk, de box, werd getoond: een filmpje waarop Van ’t Hek en de rector magnificus van de TU Delft dronken onder het balkon van twee studentes stonden, in de hoop dat die nog iets met hen kwamen drinken.

De avond eindigde uiteraard met cadeaus en drank. En de box blijft een maand lang in de bibliotheek van de TU Delft staan. Daar kan iedereen erin plaatsnemen om een filmpje te bekijken. Maandag zijn de studenten met hun professor te gast in De Wereld Draait Door.

    • Ellen de Bruin