Tienduizenden Spanjaarden betogen tegen economische situatie

Duizenden Madrilenen verzamelden zich vanavond op het Puerta del Sol-plein in de stad. AFP / Jaime Reina

Tienduizenden Spanjaarden zijn vandaag de straat op gegaan om te demonstreren tegen de strenge bezuinigingsmaatregelen die het land doorvoert. In Madrid kwamen vanavond duizenden mensen samen op een centraal plein in de stad.

Aanleiding voor de protesten van vandaag is dat het deze week een jaar geleden is dat de protestbeweging tegen de economische situatie in het land gestalte kreeg. Nog altijd is er economisch gezien weinig om optimistisch over te zijn voor de Spanjaarden: bijna een kwart van de beroepsbevolking is werkloos en de bankensector in het land verkeert in grote problemen. De regering van premier Rajoy moet vanwege het hoge begrotingstekort van het land miljarden aan bezuinigingen doorvoeren.

De voornamelijk jonge betogers die vandaag in Spanje de straat op gingen hebben het idee dat zij onvoldoende gehoord worden door de politiek en dat zij ten onrechte moeten opdraaien voor de financiële problemen van het land. De jongeren willen met de nieuwe protesten, die vorig jaar op sommige momenten honderdduizenden mensen op de been brachten, het land en de wereld eraan herinneren dat hun problemen nog niet voorbij zijn en dat zij betrokken willen worden bij het oplossen van de crisis. Ze pleiten onder meer voor een internationale belasting op financiële transacties.

Politie Madrid wil betogers verbieden op plein te overnachten

In Barcelona waren vandaag zo’n twintigduizend mensen op straat. In steden als Bilbao, Malaga en Sevilla vonden ook grote protestmarsen plaats. De betogers in Madrid verzamelden zich vanavond op het Puerta del Sol-plein en beloofden drie dagen te zullen blijven. De politie wil echter niet dat de betogers blijven overnachten en heeft tweeduizend agenten ingezet om de orde op het plein vanavond en vannacht te handhaven.

Voor de langere termijn is er hoop voor Spanje, want eurocommissaris Olli Rehn voorspelde gisteren dat de Spaanse economie vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar weer zal groeien. Ook krijgt Spanje mogelijk een jaar langer de tijd om het begrotingstekort, dat nu boven de zes procent ligt, terug te brengen tot de wegens Europese afspraken vereiste drie procent.