thuiskoknieuws

Zuivel

Vegetariërs krijgen vaak gerechten met kaas voorgezet, soms zelfs met ‘vegetarische kaas’. Gewone kaas wordt gemaakt met stremsel afkomstig uit de maag van een (dood, lees: gedood) kalf, vegetarische kaas met een microbieel stremsel.

Dat maakt de kaas nog niet bepaald vegetarisch. Om melk te blijven geven, moet een koe elk jaar een kalf krijgen. Maar die kalveren zijn niet allemaal ‘nodig’, al zeker niet als het stierkalveren betreft, die worden gemest en geslacht. Al is melk niet van dieren gemaakt, er worden dus wel dieren voor gedood. Vandaar dat aardig wat vegetariërs ook geen kaas, melk of yoghurt gebruiken.

Gezondheid

Een argument dat vaak wordt ingebracht tegen de veganistische levenswijze, is dat veganisten op den duur tekorten kunnen krijgen. In de praktijk blijkt dat nogal mee te vallen, het enige serieuze probleem is de vitamine B12 die het lichaam weliswaar in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft, maar die wel onontbeerlijk is. B12 wordt uitsluitend aangetroffen in dierlijke eiwitten (vlees, melk). Veganisten moeten daarom deze vitamine aanvullen via een tablet.

Overigens zijn veganisten gemiddeld gezonder dan omnivoren, al is niet duidelijk of dat komt doordat mensen die bewuster eten vaker veganist zijn, of doordat het veganistische dieet gemiddeld gezonder is. Op een biertje met een zak chips is vanuit veganistisch oogpunt niets aan te merken.

SuperWijzer

Voor degenen die wel vlees en zuivel willen gebruiken, maar daarbij zo min mogelijk schade willen toebrengen aan dier en milieu, is er sinds deze week de SuperWijzer, samengesteld door de stichting Varkens in Nood met medewerking van verschillende deskundigen. Deze gratis app voor smartphones scant de streepjescode op supermarktproducten en vertelt de gebruiker direct wat een bepaalde soort vlees, ei, zuivel of vleesvervanger voor uitwerking heeft op dierwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en schadelijke stoffen. Het geheel wordt beoordeeld met een cijfer. Gewone volle kwark krijgt bijvoorbeeld een 4½, sojayoghurt een 10-. Een smaakpanel is er niet aan te pas gekomen, proeven moet de gebruiker zelf blijven doen.

Vanille

Onlangs schreef ik over droge vanillestokjes. Verschillende lezers meldden dat natuurwinkels zoals EKO-plaza kwalitatief heel goede vanillekorrels verkopen in potjes. Anderen bestellen dikke, kleverige vanillestokjes bij vanillaventure.nl