The Adams Family

‘Frisse riesling en krachtige shiraz uit één gebied….Dat is toch uniek? In ieder geval, ik zie het ze in de Moezel niet doen.’ Een paar jaar leden tekende ik deze woorden op uit de mond Simon Osicka toen ik op bezoek was in Clare Valley. Osicka is de wijnmaker/manager van Leasingham Wines en verantwoordelijk voor

‘Frisse riesling en krachtige shiraz uit één gebied….Dat is toch uniek? In ieder geval, ik zie het ze in de Moezel niet doen.’ Een paar jaar leden tekende ik deze woorden op uit de mond Simon Osicka toen ik op bezoek was in Clare Valley. Osicka is de wijnmaker/manager van Leasingham Wines en verantwoordelijk voor een boutique winery uit het boutique wijnbouwgebied Clare Valley.

Deze streek, net ten noorden van Adelaide stelt qua volume namelijk niet veel voor: nog geen drie procent van de totale Australische wijnhoeveelheid komt er vandaan. Maar in verhouding tot het volume is de hoeveelheid kwaliteitsproducenten echter enorm. Wijnmakers als Tim Knappstein, Jeffrey Grosset, Tim Adams, Stephanie Toole en Neil Pike hebben Australië op de kaart helpen zetten als producent van kwaliteitswijnen.

Clare Valley ligt in South-Australia, by far de droogste staat van het land. Ofschoon er nauwelijks regen op de 2000 hectaren wijngaard valt, is er toch voldoende aanvoer van water dankzij de aanwezigheid van drie verschillende rivieren, waaronder de Clare.

Bovendien ligt het gebied 400 meter boven de zeespiegel, zodat er een zeebries voor verkoeling zorgt. Clare Valley staat zelfs bekend als een ‘cool climate’ regio. Dankzij de kalkhoudende grond is het bij uitstek geschikt voor riesling, ofschoon het er zelfs af en toe zo koud kan zijn dat op sommige percelen de druiven soms moeite hebben om rijp te worden.

Afgelopen week ontmoette ik Tim Adams weer eens. Drie jaar geleden proefde ik zijn wijnen nog Hotel de l’Europe in Amsterdam. Nu is hij een paar letters opgeschoven in postcode 1012: van CP naar JA. Daar is restaurant Anna gevestigd, en dat zegt geen ‘nee’ als een top-wijnmaker daar een proeverij wil geven. Afgelopen jaar proefde ik hier nog de wijnen van de Nederlandse Portugees Dirk van der Niepoort.

En ook Adams is dit keer weer niet met lege handen gekomen. Wij mijmeren wat over de mogelijkheden van de streek. Op de vraag hoe andere druiven dan riesling en shiraz zich presenteren is hij duidelijk. ‘We hebben geëxperimenteerd met de momenteel zo gewilde pinot noir en sauvignon blanc, alleen die doen het niet naar behoren in Clare.

Maar moet je straks eens proeven wat een aantal andere soorten presteert.’ Met plezier. Eerst wil echter Tim Adams’ Rieslings proeven en herproeven. Zoals zijn Protégé 2010, een nouveauté in zijn range (consumentenrichtprijs € 11,95). Gemaakt met druiven die ook worden gebruikt voor de door mij zo geliefde ‘reguliere’ lijn. Verrukkelijke wijn, ietsjes gevulder vanwege wat meer restsuiker (7 gram per liter).

De Riesling 2006 (consumentenrichtprijs € 14,95) en 2002 (uitverkocht) zijn daarentegen been- en beendroog, de signatuur van Clare Valley dat mede dankzij de inspanningen van Adams wordt beschouwd als een van de meest interessante Riesling regio’s ter wereld.

Bij de 2002 noteer ik: ‘Onwaarschijnlijke jeugdigheid. Al tien jaar oud en nog geen spoortje van vermoeidheid.’ Adams’ semillons zijn eveneens aanraders. Ik proefde zijn 2010 (consumentenrichtprijs € 16,50), maar verbaasde mij vooral ook nu weer over de 2002 oogst. Bijna nog viever dan zijn jongere broertje en helaas uitverkocht.

Met alle respect voor Adams’ shiraz ( probeer zijn The Aberfeldy 2008 te pakken te krijgen; van meer dan honderd jaar oude stokken. Consumentenrichtprijs € 37,50)) dit keer was ik echter vooral benieuwd naar het rood van de minder voor de hand liggende soorten.

Inmiddels heeft Adams succesvolle experimenten met tempranillo (hij leerde er mee werken tijdens een stage bij Bodegas Muja in Rioja) en malbec achter de rug. Van de eerste maakte hij een Protégé 2010, met veel kersenfruit, kracht en frisheid (consumentenrichtprijs € 11,95). Laatstgenoemde eigenschap blijkt tekenend voor de hand van de wijnmaker, alle rood van Adams presenteert zich kwiek en doordrinkbaar.

Zo ook zijn Tim Adams Cabernet Malbec 2006 (consumentenrichtprijs € 16,50). Vol rood en zwart fruit, spoortje roosternootjes en wederom frisheid, frisheid, frisheid. Importeur John Schell van New World Wineries glundert wat: ‘Het is de minst bekende en mede daardoor meest onderschatte wijn uit het repertoire van de meester.’ Nog wel.

    • Harold Hamersma