Synchroon met de Chrome-telefoon

Smartphones en tablets helpen je productiever te zijn, vooral als je toegang hebt tot je bestanden op de thuis- of kantoor-pc. Zelfs de webbrowser werkt nu volledig synchroon.

Tussen alle apps die om aandacht schreeuwen op je smartphone zou je bijna vergeten dat er een universele applicatie bestaat die veel van de apps overbodig maakt: de webbrowser. De browser heeft samen met de ontwikkeling van de telefoon vanaf het begin van deze eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dat zie je met name op telefoons die op Android werken. Ze kunnen iets wat op een laptop heel normaal is: je kunt verschillende browsers installeren en er één als standaardbrowser instellen. Zoals Firefox, Opera of de nieuwe Google Chrome voor Android, het volwaardige kleine broertje van de desktop-browser.

De mooiste functie is dat je Chrome op de telefoon kunt synchroniseren met alle andere apparaten die ook met Chrome werken. Je kunt dus je laptop op het werk dichtklappen, en in de trein, op een telefoon, alle vensters openen en verder lezen waar je gebleven was. Op het moment dat je je laptop weer opent, kun je dan de vensters weer openen die je op je telefoon open hebt staan.

Het enige wat nodig is, is een werkende internetverbinding en een Google-account. Let wel, met synchronisatie ingeschakeld deel je ook al je open vensters met Google. Maar deze gegevens worden niet automatisch onder je surfgedrag opgeslagen. Het is ook mogelijk om je schermen over verschillende apparaten te synchroniseren zonder de webhistorie ook vast te laten leggen. Bovendien kan Chrome, ook op Android, tabbladen ‘incognito’ openen: deze vensters worden niet gesynchroniseerd, niet opgenomen in je surfgeschiedenis en eventuele cookies worden met het sluiten van het tabblad direct gewist.

Het delen van je browser over verschillende apparaten wordt ook door concurrenten Firefox, Opera en andere fabrikanten ontwikkeld. Maar Google heeft op dit moment de beste browser, mede dankzij de slim vormgegeven bediening. Zo lijkt het alsof vensters sluiten door de zwaartekracht. Afhankelijk van de oriëntatie van je telefoon – landschap of portret – vallen vensters die je sluit uit beeld. Een tabblad dat verouderd is en dat naar voren gehaald wordt, is in grijstinten zichtbaar, terwijl de inhoud wordt ververst.

Je kunt verschillende tabs openen (meer dan dertig is geen probleem) en scrollen tussen de verschillende open tabs met een simpele swipe van links naar rechts, of door het aantikken van het nummer met het aantal open tabs.

Nog een handige toevoeging voor professionals: websitebouwers maken vaak aparte, uitgeklede versies van hun site voor telefoons, maar Chrome kan met één beweging de volledige desktopversie tonen.