Slob verkozen tot lijsttrekker CU, kritiseert ‘puinhoop’ coalitiepartijen

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Arie Slob is vanmiddag officieel verkozen tot lijsttrekker van de ChristenUnie. Op het congres van de partij in Zwolle haalde Slob hard uit naar VVD, PVV en CDA en prees hij de een aantal oppositiepartijen voor de totstandkoming van het wandelgangenakkoord.

Slob stelde dat VVD, CDA en PVV door de val van het kabinet-Rutte middenin een financiële ene economische crisis een “politieke puinhoop” achterlieten. Hij noemde dat “ernstig” en stelde naast de PVV ook het CDA en de VVD verantwoordelijk voor de kabinetsval. Volgens Slob hadden deze partijen nooit met de PVV in zee moeten gaan:

“Zij beschouwden het regeren van het land en de gedoogvorm waarvoor men had gekozen - zoals sommigen van hen later toegaven - als ‘een experiment’. Alsof het Koninkrijk der Nederlanden een laboratorium is waarin je bestuurlijke proefjes kunt doen! Ik zeg nogmaals: onverantwoord, onverstandig, ongelukkig.”

Slob erkent dat akkoord veel pijnlijke maatregelen bevat

Door de val van het kabinet dreigde 2012 politiek gezien een “verloren jaar” te worden, maar volgens Slob is dat dankzij de ChristenUnie en andere oppositiepartijen als D66 en GroenLinks voorkomen met het sluiten van het ‘wandelgangenakkoord’ over de begroting van volgend jaar. Slob stelde dat de ChristenUnie het algemeen belang en niet het belang van de eigen partij vooropstelde. “Wij willen vanuit onze overtuiging een constructieve bijdrage leveren aan het bestuur van ons land. Dat mogen kiezers juist ook in een tijd als deze van ons verwachten.”

Slob erkende op het congres dat het wandelgangenakkoord “veel pijnlijke maatregelen” bevat en dat het akkoord voor de ChristenUnie niet zonder risico is. Ook zei hij te verwachten dat de precieze invulling van het akkoord nog “best hoofdbrekens” zal kosten. Slob kondigde aan dat hij de inhoud van het akkoord als lijsttrekker zal verdedigen. Hij zei nog niet te dromen van nieuwe deelname van de ChristenUnie aan een regering, maar zei dat “zeker niet uit te sluiten”.

    • Pim van den Dool