Schoen naar Breivik gegooid

De broer van een man die is doodgeschoten door Anders Breivik heeft gisteren in de rechtszaal een schoen naar hem gegooid, schreeuwend: „Loop naar de hel, je hebt mijn broer vermoord.”

De schoen miste Breivik, maar raakte een van zijn advocaten, Vibeke Hein Baera. Sommige mensen in de rechtszaal begonnen te applaudisseren, een enkeling riep ‘bravo’. De zitting werd voor korte tijd geschorst. Breivik zei bij de hervatting: „Als iemand iets wil gooien, doe dat dan terwijl ik de rechtszaal binnenkom of verlaat. Gooi geen dingen naar mijn advocaten.”

Het was de eerste uitbarsting van emotie in het proces, waarop wordt gereconstrueerd hoe Breivik op het eiland Utøya systematisch 69 jonge mensen heeft doodgeschoten. Het proces is op 16 april begonnen en zal naar verwachting nog een week of vijf duren.

De schoengooier was een Irakees, zijn doodgeschoten broer een Irakese asielzoeker. Het incident roept herinneringen op aan de schoen die in 2008 door een Iraakse journalist werd gegooid naar de Amerikaanse president George W. Bush. (Reuters)