Rutte: hypotheekrente niet verder aanpakken, PVV inderdaad decimeren

De hoofdrolspelers van het Catshuisoverleg, minus gasthoofdrolspeler Wilders nadat deze er de stekker uittrok. Foto NRC / Pierre Crom

Een uur lang mocht premier Rutte gisteravond praten in Pauw & Witteman. Duidelijk werd dat ondanks het Kunduzakkoord verder tornen aan de hypotheekrenteaftrek voor de VVD geen optie is. Ook is samenwerken met Geert Wilders nog steeds geen taboe maar acht Rutte een stem op de PVV wel een “verloren stem”.

Voor zijn partij is de hypotheekrenteaftrek een heilig huis. Dat het begrotingsakkoord met GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie aflossingsvrije hypotheken niet meer in aanmerking laat komen voor de korting, was as good as it gets. “Verder gaan we niet”, zei de premier in de talkshow. De tijdelijke coalitie is voor hem dan ook geen uitgangspunt voor na de verkiezingen:

“Het begrotingsakkoord geldt alleen voor 2013. Alle partijen moeten de komende tijd vooral laten zien wat ze in de jaren erna willen doen.”

De PVV decimeren, inderdaad ja

Zoals viel te verwachten werd door Rutte ook het stokpaardje van na het klappen van het Catshuisberaad tevoorschijn getoverd. “Wilders loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid als het erop aankomt. een stem op de PVV is dus een verloren stem.” Enigszins tegenstrijdig werd het toen de premier een nieuwe samenwerking met die partij niet uitsloot, “maar dat doe ik ook niet met de SP”.

De lijsttrekker van de VVD voor de nieuwe verkiezingen in september noemde het een “zwak moment van boosheid” waarop hij tijdens dat mislukte overleg van zeven weken Wilders’ partij dreigde te decimeren tot het nulpunt. De twee spraken elkaar volgens de premier sindsdien niet meer maar is er van overtuigd dat hun band onveranderd goed is.