Royal suite

bezoekt de vaste hotelsuite van Obama.

Royal Suite. Imperial Suite. Admiral Suite. Presidential Suite. Het zijn namen die grootsheid impliceren en importantie. Wie er logeert heeft het gemaakt in het leven, want is rijk en/of belangrijk genoeg om in het bed van een koning te slapen, of ten minste van een president. Maar grote kans dat er nog nooit een echte koning, keizer of admiraal de lakens heeft bevuild. Zelfs niet in die van het Park Hyatt Paris-Vendôme hotel in Parijs, dat zijn duurste suite voor de zekerheid dubbel heeft benoemd, de Imperial Presidential Suite, opdat niemand nog twijfelt aan de status. Al zou ik niet weten wat een keizerlijke president is. Ik weet er in ieder geval geen te noemen.

Daarbij kampen de termen met een forse mate van teloorgang. Zowat alle Van der Valkhotels hebben een Royal Suite: bij die in Assen is het gebruik van pantoffels (dus niet de pantoffels zelf) bij de prijs inbegrepen; in Breukelen krijgt men een welkomstflesje prikwijn + twee flesjes mineraalwater en de Royal Suite Van der Valk Almere biedt voor 175 euro zowaar een zitje.

Eigenlijk is er maar één suite die zijn naam voor honderd procent waar maakt: de Presidential Suite van het Waldorf Astoria in New York. Vanaf president Herbert Hoover (die het ambt van 1929 tot 1933 bekleedde) hebben alle Amerikaanse presidenten er gelogeerd. Niet één keer, maar elke keer als ze in de stad zijn. Het is een traditie geworden waaraan ook Obama zich strikt houdt. Usance is dat elke president bij het neerleggen van zijn ambt iets toevoegt aan de suite. Kennedy schonk een schommelstoel, McArthur een bureau, Reagan een ovale gouden spiegel en een marmeren tafel, Nixon twee (gruwelijk kitscherige) adelaarkandelaars. Alleen Clinton moet nog over de brug komen. En hopelijk krijgt Obama in november nog vier jaar respijt om iets te bedenken.

Maar er is meer waarom de suite echt presidentieel is. Zo zijn de telefoonlijnen direct gekoppeld aan die van het Witte Huis, wordt hetzelfde beddegoed gebruikt en zijn de vloerkleden handgeknoopt en vergelijkbaar met die in de Oval Office. Gewone stervelingen kunnen er voor 10.000 dollar per nacht logeren. Waarbij de kans bestaat dat men er op stel en sprong wordt uitgezet als de president onverwachts langskomt. Waarna men wordt verhuisd naar de Royal Suite, die twee keer zo groot en twee keer zo duur is. En waarvoor dan geen bijbetaling wordt gevraagd.