Rijst met tuinbonen en sinaasappelchocoladetaart toe

De eerste tuinbonen zijn er weer, en niets is zo voorjaarsachtig als de ‘eerste’ van iets te eten. Ook zijn er prachtige jonge artisjokken op de markt. Dit rijstgerecht is geschikt voor bijna iedereen: biologisch, lokaal, seizoensmatig, vegetarisch, veganistisch – alleen fruitariërs komen ermee in de problemen. De lekkerbekken hoeven niets weg te laten. Die kunnen dit gerecht als een soort tussengang opdienen. Wie graag vlees eet, kan aan lamsvlees denken bij of na de rijst. Als toetje de heerlijke fruitige sinaasappelchocoladetaart die bij alle seizoenen lijkt te passen. Het is een variant op de bekende taart van hele sinaasappelen, maar nu met chocola en dat is on-ge-loof-lijk lekker.

Rijst met tuinbonen, dille en artisjokken

voor 4 personen

500 g tuinbonen (met schil 1 kilo), 3 tenen knoflook, 2 el zonnebloemolie, sap van een halve citroen, 1 tl suiker, 300 g basmati-rijst, 1 grote bos dille, 2 artisjokken, ½ citroen

Dop de tuinbonen en kook ze in ruim water precies gaar. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van de maat – liever te kort dan te lang, dan worden ze melig. Wie het gerecht heel verfijnd wil maken, dopt de gekookte tuinbonen nog eens, zodat alleen de glanzende groene binnenboontjes over blijven. Maak de artisjokken schoon, verwijder het blad en het hooi en snijdt de bodems in stukjes en wrijf die in met citroensap tegen het verkleuren. Kook ze tien minuten in water met wat zout en giet af. Hak de knoflook fijn en bak die in de olie. Laat niet bruin worden, als het bruinen begint meteen het citroensap toevoegen met de suiker, roeren, artisjokstukjes en tuinbonen toevoegen. Bak nog 1 minuutje en zet het gas uit. Kook intussen de rijst tien minuten met een klein snufje zout. Hak de dille fijn en doe die bij de rijst, giet hem af. De rijst is nog niet gaar, maar dat is ook het idee. Doe de rijst in de pan met de tuinbonen en artisjokken, leg er een deksel op en laat het geheel heel zachtjes nog twintig minuten stoven tot de rijst gaar is (maar niet aangebrand, gebruik eventueel een plaatje).

Sinaasappelchocoladetaart

2 hele sinaasappelen, 4 grote eieren, 250 g gemalen amandelen, 200 suiker, 50 g cacao, 1 tl bakpoeder

Kook de ongeschilde sinaasappelen in anderhalf uur gaar. Laat afkoelen, verwijder de pitten en maal ze fijn in de keukenmachine. Voeg alle andere ingrediënten toe en maal het geheel goed. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de taart in ruim een uur gaar. Laat geheel afkoelen. Hij blijft dagenlang goed.