Regering Rajoy dwingt banken grotere reserves aan te houden

De Spaanse regering gaat de banken dwingen om grotere financiële buffers aan te houden. De maatregelen volgen op een hectische week waarin de onzekerheid rond Spanje en zijn banken hoog oplaaide. De overheid besloot Bankia te nationaliseren toen deze bank – de vierde van het land, met 10 miljoen klanten – dreigde om te vallen.

Financiële instellingen moeten 30 miljard extra reserveren voor leningen die ze hebben uitstaan in de vastgoedsector. Daarnaast moeten de banken voor het einde van het jaar al hun problematische activa voor reële marktprijzen onderbrengen in speciale vastgoedbedrijven. Op aandringen van Brussel en andere EU-lidstaten zullen onafhankelijke buitenlandse taxateurs daarbij de werkelijke waarde helpen bepalen.

Economie-minister Luis de Guindos zei gisteren dat de regering voor maximaal 15 miljard euro zal moeten bijspringen. Hij maakt daarmee een fors lagere inschatting van de omvang van de vastgoedproblemen dan veel marktpartijen en analisten. Die noemen bedragen tussen de 50 en 100 miljard. Madrid is bang dat het door bredere steun aan de bankensector gedwongen zou kunnen worden een beroep te doen op het euronoodfonds.

De nieuw op te richten vastgoedbedrijven, een soort ‘bad banks’, zouden beter in staat moeten zijn de grond en huizen in de markt te zetten dan de banken zelf. Ze krijgen hiervoor tien jaar de tijd.

De vastgoedvehikels zullen gestut moeten worden met eigen kapitaal van de banken. Hiervoor zullen mogelijk nog meer fusies tussen instellingen nodig zijn. Banken die er ook daarna niet in slagen dit geld zelf op te halen, kunnen het lenen van de staat tegen een onaantrekkelijk hoge rente van 10 procent. Dit gebeurt via een constructie waarin ze converteerbare bankobligaties (zogeheten coco’s) uitgeven, die worden opgekocht door een herstructureringsfonds dat voor de banken is opgericht.

Als de kapitaalpositie van de banken verslechtert, worden de coco’s automatisch omgezet in aandelen. Hiermee zou de overheid in theorie eigenaar kunnen worden van nog meer banken. Vooral de regionale spaarbanken kampen in Spanje met grote problemen. Het woensdag genationaliseerde Bankia is een fusie van zeven van zulke cajas. Eerder moest de staat al drie andere clusters van cajas nationaliseren.