Peiling: strijd gaat tussen Buma en Keijzer, die nu vrijwel gelijkstaan

Mona Keijzer verdubbelt haar steun onder de kiezers, Buma verliest stemmen, aldus de peiling. Foto NRC / Bas Czwerwinski

Het moet gek lopen wil een andere kandidaat dan Sybrand van Haersma Buma of Mona Keijzer CDA-lijsttrekker worden. Buma is nog steeds favoriet, maar de Purmerendse wethouder wint in rap tempo aan populariteit.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt vandaag dat van de CDA-kiezers 32 procent op Van Haersma Buma zal stemmen. Keijzer kan na de lijsttrekkersdebatten van afgelopen week opeens rekenen op 30 procent. Dinsdag was dat nog respectievelijk 38 en 15 procent. Een verdubbeling dus voor de wethouder en een duidelijke daling in populariteit voor Buma.

Bleker ontdoet zich nauwelijks van non-Haagse Wintels

Van de Nederlanders ziet 23 procent Van Haersma Buma het liefst lijsttrekker worden. 17 procent geeft de voorkeur aan Keijzer. Dinsdag gaf nog 22 procent de voorkeur aan Van Haersma Buma en 9 procent aan Keijzer.

De overige vier kandidaten komen niet in de buurt van het duo. Van de CDA-kiezers geeft 8 procent de voorkeur aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, gevolgd door voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels met 7 procent. CDA-prominent Ab Klink zei deze week in NRC Handelsblad dat CDA’ers met een ‘PVV-verleden’ als Buma, Bleker en Liesbeth Spies de partij kwetsbaar maken.

Stemmen vanaf deze week

De partijleden kunnen vanaf deze week hun stem uitbrengen op een van de zes kandidaten. De verkiezing vindt plaats in twee rondes. Op 18 mei sluit de eerste ronde. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Die duurt tot 1 juni.