Paolo Tiralongo wint bergetappe in Giro - roze leiderstrui naar Hesjedal

Paolo Tiralongo juicht nadat hij als eerste over de finish is gekomen in Rocca di Cambio. Foto AFP / Luk Benies

De Italiaanse renner Paolo Tiralongo heeft vanmiddag de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Hij versloeg in de eindsprint van de zware bergetappe van vandaag in een rechtstreeks gevecht zijn landgenoot Michele Scarponi.

De Canadees Ryder Hesjedal is na vandaag de nieuwe drager van de roze leiderstrui. Hij neemt de trui over van Adriano Malori. Hesjedal had aan zijn vijfde plaats in de rituitslag voldoende om als eerste Canadees ooit de roze trui aan te mogen trekken. Hij verdedigt een voorsprong van vijftien seconden op ritwinnaar Tiralongo. De Spanjaard Joaquin Rodriguez staat op zeventien seconden derde.

Bekijk hieronder de spannende finish van de etappe van vandaag:
http://www.youtube.com/watch?v=7RDU3B50rkY

De ruim tweehonderd kilometer lange rit tussen Recanati en Rocca di Cambio was de eerste bergetappe van deze Giro die bergop finishte. Het peloton gaf al vroeg in de zevende etappe Mirko Selvaggi, Matteo Rabotini, Reto Hollenstein en Fumiyuki Beppu de ruimte. Een maximale voorsprong van bijna tien minuten bracht Hollenstein virtueel in het roze, maar op de negentien kilometer lange slotklim moesten de vroege vluchters een voor een het hoofd buigen.

Stefano Pirazzi en José Herrada deden een serieuzere gooi naar de ritzege. De Italiaan maakte zichzelf echter kansloos door een stuurfout en de Spanjaard werd op zevenhonderd meter van de streep ingerekend door Scarponi, die meteen een beslissende kloof leek te slaan. In de laatste meters kwam echter Tiralongo nog voorbij snellen.

Fränk Schleck finishte op drie seconden als derde. Tom-Jelte Slagter werd net buiten de top twintig de beste Nederlander. Malori moest vijftien kilometer voor de streep het peloton laten rijden en verloor daarmee veel tijd en zijn leiderstrui.