Paniek na 580.000 tweets

Even na half twee, vrijdagmiddag, breekt er paniek uit bij de kapper op winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. „De politie geeft code rood”, roept een vrouw. Ze heeft een sms gekregen waarin staat dat er man met een mitrailleur rondloopt. De klanten, soms met de verf nog in de haren, willen meteen weg.

Twee dagen eerder heeft een 30-jarige man gezegd dat hij „iets” gaat uithalen op het Zuidplein. Hij is uit zijn huis in Hoogvliet gezet en als wraak gaat hij een „bloedbad” aanrichten. Bekenden van de man waarschuwen de politie en vervolgens komt het bericht op internet. In een paar uur tijd wordt er 580.000 keer over getwitterd met #Zuidplein.

Als de politie het dreigement vrijdagmiddag bevestigt, gaan veel rolluiken in het winkelcentrum dicht, ook die van grote winkels als V&D en WE. Het terras van Boterham Express loopt leeg. Er surveilleren agenten in uniform en in burger. Maar niet iedereen is bang. „Gekken heb je altijd”, zegt Riet Tillemans (69). Als je je laat leiden door Twitter, kom je de deur niet meer uit.” De 17-jarige Sandra Bonjer wacht op een bankje op haar vriend. „Er wordt zoveel gedreigd tegenwoordig. Het is gewoon niet meer serieus te nemen.”

Kapster Sarina Langstraat (22) zegt dat ze de winkel graag zou sluiten, maar het mag niet van de baas. Eigenaar Lars Rosenlund heeft met de politie gebeld en te horen gekregen dat er geen reële dreiging is. „Niets aan de hand”, zegt hij. „De politie garandeert de veiligheid.” Maar hij denkt niet dat er vandaag nog veel verdiend zal worden.

Aan het eind van de middag wordt de dreiger aangehouden. Hij was op de fiets onderweg van Barendrecht naar Rotterdam – ongewapend.