‘Op de Titanic had niet iedereen een plaats in de reddingssloepen’

Foto´s Kim Brink

Ivan Pisati (28) kwam op het slechtst mogelijke moment naar Spanje. De Argentijn arriveerde in het voorjaar van 2008. In de herfst van dat jaar zou de internationale kredietcrisis uitbreken. Toch vond hij een baan met een vast contract op de internetverkoopafdeling van een apotheek. Ze betaalden hem circa 1.500 euro per maand: tweederde wit, de rest zwart.

Vorig jaar zette hij een gewaagde stap: hij nam ontslag en begon een masterstudie aan een privé-universiteit. Die is met 10.000 euro lesgeld voor een jaar duur. Pisati hoopt dat dit zich uitbetaalt. Hij studeerde in Argentinië bedrijfskunde, maar merkt dat dit niet voldoende is. „Er staan nu zoveel mensen op straat met een academische titel dat je je alleen nog met masters kan onderscheiden.”

Sinds april loopt hij stage bij een groot farmaceutisch bedrijf. Met duizend euro per maand verdient hij minder dan in zijn vorige baan en hij krijgt vakantiegeld noch kerstbonus. Maar het blijft een relatief goede vergoeding voor een stage. „En ik doe het niet voor het geld. Uiteindelijk hoop ik hier in het bedrijf door te kunnen groeien. En anders staat het goed op mijn cv. Ik moet stapelen.”

Pisati maakte als tiener de crash van de Argentijnse economie mee, in 2002. In Spanje is de situatie nog niet zo ernstig, maar hij ziet wel overeenkomsten. „In Argentinië was 1 peso lange tijd 1 dollar. Spanje had misschien beter niet kunnen toetreden tot de euro. Beide landen zaten in een club waar ze het lidmaatschap eigenlijk niet van konden betalen.”

Waar Argentinië een pijnlijke maar snelle devaluatie doormaakte, lijkt de Spaanse economie voor jaren te stagneren. „Ik weet niet wat hier uiteindelijk gebeurt. Argentinië stond alleen, Spanje is lid van de EU. Maar of de rest van Europa gaat helpen? Op de Titanic was ook niet voor iedereen plaats in de reddingssloepen.”

Veel Spaanse jongeren hebben het over emigreren, voor velen blijft het bij plannen of voornemens. Pisati kan het hun aanraden. „Voor veel studierichtingen zal gewoon geen werk zijn. Iemand die architectuur heeft gestudeerd, komt de komende jaren echt niet aan het werk. Dan zou ik het vliegtuig pakken en ergens anders gaan werken.”

Volgens Pisati is dat geen nederlaag, maar een verrijkende ervaring. „Later kun je met al die ervaring en kennis die je opdoet in een andere cultuur toch weer terugkeren. In Argentinië en Brazilië zijn vastgoedbubbels die nog niet uiteengespat zijn. Ga lekker daarheen.”