'Nooit meer knecht of meester zijn'

Vijftien jaar lang was Harry Starren (57) directeur van managementopleidingscentrum De Baak. Op 1 mei is hij vertrokken, hij wordt zelfstandig ondernemer. ,,Het grootste gevaar van leidinggeven is dat je in de stress schiet.”

En nu?

„Ik ga nog niet met pensioen, hoor. Ik ga luisteren, spreken, lezen en schrijven. Mijn vader was 52 toen hij overleed, mijn moeder 62, ik zit daar nu precies tussenin. Ik wil niet de gok nemen dat ik omval en niets anders heb gedaan in mijn leven.”

Terugblik

„Ik heb een goede tijd gehad bij De Baak. Veel contacten, een leuk salaris, een prettige werkomgeving en voortdurend leren door al die trainingen. Het bedrijf groeide in die vijftien jaar van 6 naar 35 miljoen euro omzet en van één naar vier vestigingen, dat verklaart waarom ik er zo lang heb gezeten. Ik had nooit gedacht dat ik leiding zou gaan geven aan een club van 260 mensen. Ik ben een solist, in gezelschap sta ik het liefste bij de uitgang. Wat ik nu ga doen, past eigenlijk beter bij mij.”

Leermoment

„Toen ik twintig jaar geleden werd gevraagd voor het adjunct-directeurschap van De Baak aarzelde ik of ik dat wel kon. De voorzitter van de raad van bestuur zei toen: ‘Ik vraag niet of je het kunt, dat bepalen wij wel. De vraag is of je het wilt.’ Daarvan heb ik geleerd dat je je niet zo druk moet maken over de vraag of je iets kunt. Als men je vraagt, kun je het. In onze opvoeding ligt de nadruk te veel op ‘kunnen’ en te weinig op ‘willen’. ”

Grootste succes

„Dat was de aanschaf van een landgoed in Driebergen, zo’n zeven jaar geleden. Het was een gewaagde stap voor De Baak om daar een trainingslocatie te vestigen, maar het is heel profijtelijk gebleken. Mensen vinden het prettig om een cursus te volgen op een landgoed. Zoveel schoonheid, zoveel rust, dat doet mensen goed. Hoe prozaïscher de tijd, hoe meer behoefte aan oases.”

Nooit meer

,,Mijn eerste reflex is ‘vergaderen’, al heb ik heus met plezier vergaderingen geleid, omdat ik wilde laten zien dat het op een vrolijke manier kan en binnen de afgesproken tijd. Wat ik nooit meer wil, is iemands meester of iemands knecht zijn.”

Leidinggeven

„Management is vaak zeurderig, anderen wijzen op hun tekorten. Je kunt beter leidinggeven zoals je zelf leiding wilt ontvangen. Het grootste gevaar van leidinggeven is dat je in de stress schiet. Dat maakt een machine van je.”

Geld

„Geld is belangrijk voor een zorgeloos bestaan. Geldzorgen gaan ten koste van creativiteit en kunnen leiden tot verkeerde afwegingen. Zonder geldzorgen kun je je bezighouden met de dingen die écht belangrijk zijn. Bij mijn vertrek was ik éven bezorgd of ik straks als ondernemer wel genoeg zal verdienen, maar die vrees is gelukkig weer voorbij.”

Balans tussen werk en privé

„Daarin ben ik volstrekt mislukt. Ik kan geen maat houden. Al geloof ik ook dat er wat aardigs zit in fanatisme. Ik hoop dat ik de balans tussen werk en privé enigszins kan herstellen nu ik weg ben bij De Baak.”

In een volgend leven...

„... word ik zanger, journalist en advocaat. Omdat ik graag zing, nieuwsgierig ben en omdat ik het leuk vind om een redenering op te zetten.”

Friederike de Raat