Nieuwsoverzicht

Bezuinigingen

Politici krijgen minder lang recht op wachtgeld

Den Haag. De wachtgeldregeling voor politici en bestuurders wordt met tien maanden ingekort, tot 3 jaar en 2 maanden. Daarmee gaat de duur van het wachtgeld gelijklopen met de maximale duur van een ww-uitkering. Het kabinet heeft dit vrijdag besloten. Het vindt dat ook de nu zittende politieke ambtsdragers een bijdrage moeten leveren aan de bezuinigingen. (NRC)

Energiemarkt

Qatar neemt belang in oliemaatschappij Shell

Rotterdam. Het staatsinvesteringsfonds van Qatar heeft een belang in Shell genomen. Dat heeft deoliemaatschappij vrijdag bevestigd. Het belang is groter dan 3 procent, Shell wil niet kwijt hoeveel groter. Qatar is dankzij zijn gasreserves, die ongeveer eenderde van de totale wereldvoorraad beslaan, een van de rijkste landen ter wereld. (Novum)

Voetbalgeweld

Cel voor relschoppers FC Utrecht-FC Twente

Rotterdam. De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag 13 mannen veroordeeld voor betrokkenheid bij de voetbalrellen rond de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente in december vorig jaar. De zwaarste straf, acht maanden cel waarvan twee voorwaardelijk, kreeg een man van 41 uit Apeldoorn. Drie mannen zijn vrijgesproken. Alle veroordeelden kregen een stadionverbod voor zeker één jaar. In maart werden al tientallen mannen veroordeeld voor hun rol bij de rellen. (NRC)

Cultuursubsidie

Steun van 8 miljoen voor Brabants Orkest

Rotterdam. De provincie Noord-Brabant wil Het Brabants Orkest tot 2016 ondersteunen met 8 miljoen euro, blijkt uit de voorjaarsnota van de provincie. Provinciale Staten had het provinciebestuur opgeroepen het orkest te steunen nadat het Rijk vorig jaar besloot de subsidie te verlagen. De steun van 2 miljoen euro per jaar geldt onder de voorwaarde dat het Brabants Orkest nauw gaat samenwerken met het Limburgs Symfonie Orkest. Na 2016 moet het zonder provinciegeld kunnen voortbestaan. (NRC)

Europese Hof

Brussel in beroep om opsplitsing ING

Rotterdam. De Europese Commissie gaat in hoger beroep tegen het besluit van het Europese Hof rond de door Brussel opgelegde opsplitsing van ING. In maart verklaarde het Hof in Luxemburg het opsplitsingbesluit van 2009 deels nietig, omdat Brussel een tussentijdse wijziging van de afspraken over terugbetaling van ING aan de Nederlandse overheid ten onrechte staatssteun had genoemd. (NRC)

Parlementsverkiezingen

Regerende coalitie wint in Algerije

Algiers. De parlementsverkiezingen in Algerije zijn gewonnen door de regerende coalitie. Het Nationale Bevrijdingsfront van president Abdelaziz Bouteflika, dat al vijftig jaar aan de macht is, zag zijn zeteltal van 34 procent tot 47 procent stijgen. Volgens de oppositie berust de winst van de coalitie op fraude. (Reuters, AFP)