Nieuw onderzoek Europese Commissie naar staatshulp ING

Tijdens de kredietcrisis ontving ING staatssteun van de overheid. Drie miljard euro daarvan staat nog open, maar ING weet nog niet wanneer dat terugbetaald kan worden. Foto NRC / Rien Zilvold

De Europese Commissie start een nieuw onderzoek naar de ING. Het onderzoek richt zich op een wijziging van de voorwaarden van de kapitaalinjectie die de bank in 2008 en 2009 ontving van de Nederlandse staat.

ING kreeg tijdens de bankencrisis onder meer een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid van tien miljard euro. Toen de staat de terugbetaalvoorwaarden later wijzigde, zag de commissie dat als een extra steun van nog eens twee miljard euro.

Omdat hierdoor het aantal steunacties van de Nederlandse overheid op vier kwam, werd ING door de commissie extra hard gestraft. De verzekeringtak van ING moest worden losgekoppeld van de bank. Ook moest de Westland-Utrechtbank worden verkocht, wat nog niet gelukt is.

Het Gerecht van de Europese Unie bepaalde in maart nog dat Eurocomissaris Neelie Kroes de extra strenge maatregelen onterecht heeft opgelegd. De commissie heeft gisteren beroep aangetekend tegen dit vonnis, zo laat Eurocommissaris voor mededinging Joaquín Almunia weten. ING liet eerder deze week weten dat de winst over het eerste kwartaal gehalveerd is.