Nationalisten Servië accepteren uitslag niet en roepen op tot massabetogingen

Nationalistenleider Tomislav Nikolic accepteert de uitslag van de verkiezingen van zondag niet en heeft zijn aanhang opgeroepen massaal de straat op te gaan. Foto AFP / Andrej Isakovic

De Servische Progressieve Partij weigert de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag te erkennen en roept op tot landelijke protestbetogingen. Morgen gaan de nationalisten voor de eerste keer de straat op, kondigde partijleider Tomislav Nikolic vandaag aan.

Nikolic neemt het over een week in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen op tegen de zittende president Boris Tadic. Die liet Nikolic in de eerste ronde een half procent achter zich, en geldt volgens persbureau AP als grootste kanshebber in het beslissende tweegevecht met zijn nationalistische uitdager.

Tadic: oproep poging om orde in Servië te verstoren

Nikolic heeft Tadic’ Democratische Partij van verkiezingsfraude beticht. De Democraten zouden extra stembiljetten hebben gedrukt en kieslijsten naar hun hand hebben gezet. Tadic spreekt de aantijgingen tegen. Hij noemde Nikolic’ appèl “een oproep om de orde in het land te verstoren”.

Waarnemers uit binnen- en buitenland hebben verklaard dat de verkiezingen over het algemeen vrij en eerlijk zijn verlopen. Ook de kiesraad heeft Nikolic’ beschuldigingen van fraude verworpen.

Hoewel zijn Servische Progressieve Partij bij de zondag gehouden parlementsverkiezingen de meeste stemmen behaalde, is Nikolic opnieuw veroordeeld tot de oppositiebanken. Tadic’ Democraten hebben een regeringscoalitie gevormd met de Socialistische Partij, de derde partij van het land.