Mogelijk toch filters web

Het kabinet is bereid de nieuwe Telecomwet aan te passen zodat internetaanbieders klanten toch gefilterd toegang tot het net kunnen aanbieden. Als u het wil, schreef demissionair minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) gisteren aan de Eerste Kamer.

De senaat stemde deze week in met een aanpassing van de wet, waarin staat dat providers niet langer diensten of toepassingen op internet mogen belemmeren of vertragen. Een filter valt daar ook onder. Deze onbelemmerde toegang heet netneutraliteit.

De Eerste Kamer nam echter ook een motie aan van de ChristenUnie met het verzoek om internet toch te mogen filteren op grond van ideële of religieuze motieven. Verhagen wijst er op dat de Tweede Kamer geen uitzonderingen wil in de wet. Abonnees kunnen zelf maatregelen nemen om de internettoegang thuis te filteren. Ze kunnen zelf software installeren.

Verhagen stelt nu dat hij eventueel een wetswijziging in de Tweede Kamer wil indienen. (Novum)