Man achter de jazzprijs

Holland Doc Radio: De geniale chaos van Boy EdgarRadio 1, 21.04-22.00 uur

Jaarlijks wordt de belangrijke jazzprijs de VPRO/Boy Edgar Prijs uitgereikt. Maar wie was Boy Edgar? Orkestleider, pianist en organisator Boy Edgar (1915-1980) is haast vergeten, zijn platen zijn niet meer te krijgen. Zijn bigband was echter een ‘monument’ en zette de jazz in Nederland op de kaart, concluderen radiomaker Frank Jochemsen en journalist Marie-Claire Melzer. Gefascineerd door de persoon Boy Edgar en zijn geestdrift maakten zij een radioportret, gebaseerd op een teruggevonden doos met ruwe muziekopnamen en interviewsmet de orkestleider.

Boy Edgar raakt door zijn eerste plaatje Mood Indigo van Duke Ellington als autodidact aan het arrangeren. Hij werkte met tal van Amerikaanse musici die Nederland aandeden in hun tournee, zoals Nina Simone -die hem in het programma ‘genius’ noemt-, maar ook Max Roach, Abbey Lincoln en Nederlandse jazzmusici.

In het radioportret horen we toelichtingen van mensen rond Boy Edgar, zoals zijn vroegere levenspartner Gerrie van der Klei, die ook in zijn jazzorkest zong, of Ramses Shaffy. Muziekinhoudelijk, bijvoorbeeld de manier waarop hij uitblonk in arrangeren, kom je in de radiodocumentaire weinig te weten.

De geniale en chaotische Edgar stierf op zijn vijfenzestigste. Na zijn dood raakte hij in de vergetelheid, behalve door de Wessel Ilcken prijs, door Edgar gewonnen in 1964, die in 1980 als eerbetoon tot de Boy Edgarprijs werd omgedoopt. Die wordt woensdag aan saxofonist Yuri Honing uitgereikt.

Amanda Kuyper