‘Maak de euro zwakker’

De enige uitweg voor de eurocrisis is een zwakkere euro. Dat de inflatie dan in sterke landen als Duitsland en Nederland naar 3 tot 4 procent stijgt is geen probleem. Larry Fink, topman en oprichter van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zegt dat in een interview met deze krant.

Fink ziet geen andere manier om landen als Italië of Spanje weer concurrerend te maken. „Het kan wel een oververhit Noord-Europa creëren, maar daar zullen we dan mee moeten leren leven”, zegt de Amerikaan die ruim 3.800 miljard euro (3.000 miljard euro) beheert – vijfmaal zoveel als de omvang van de Nederlandse economie.

Fink schaart zich daarmee in het kamp dat extra loongroei in landen als Duitsland en Nederland propageert. Het Centraal Planbureau zei dat eerder wenselijk te vinden, ook al leidt dat ertoe dat de inflatie in de sterke landen boven de 2 procent komt te liggen. Critici vrezen dat zulke inflatie de pensioenfondsen zwaar zal treffen. Voormalig DNB-bestuurder Lex Hoogduin noemde dergelijke oplossingen deze week „levensgevaarlijk”.