Knallen zonder kabel

Er zijn veel draadloze luidsprekers voor iPhone en andere apparaten te koop. Voor de mooiste moet je in Denemarken zijn.

Philips, Fidelio DS7700 150 euro

Hoe klinkt kasjmier? Er is maar één manier om daar achter te komen: luister naar de Libratone Live. Deze draadloze luidspreker uit Denemarken is opgetrokken uit een houten frame, pianolak en kasjmier in vijf verschillende kleuren.

Libratone is een bedrijfje uit Kopenhagen. Hun driehoekige designspeaker heeft een ingebouwde versterker en kan in z’n eentje een flinke kamer voorzien van stereogeluid. Niet slecht voor een kastje van 47 centimeter hoog.

De Libratone werkt met Apple-apparaten die voorzien zijn van AirPlay, een draadloos systeem dat geluid vanaf een iPhone, iPad of computer met iTunes doorstuurt naar andere apparatuur. Het werkt ongeveer hetzelfde als bluetooth, alleen kun je via AirPlay meerdere apparaten tegelijk muziek laten afspelen via het wifi-netwerk. AirPlay-apparaten zijn wat duurder omdat Apple een forse vergoeding voor de licentie vraagt. Vandaar het prijskaartje van de Libratone: 699 euro. Voor dat geld hadden ze er ook wel een volumeknop op mogen schroeven.

Er is overigens ook nog een groter broertje te koop, de platte Libratone Lounge à 1.199 euro, bedoeld voor onder de televisie.

De Libratone klinkt beschaafd en mooi afgerond, eigenlijk net zo keurig als-ie eruit ziet. Het ruimtelijke effect komt pas goed tot z’n recht als de speaker in de hoek wordt gezet. Dan weerkaatst het geluid van de dubbele middenluidsprekers en de tweeters (hogetoonluidsprekers) tegen de wanden en wordt het rondom het hoofd van de luisteraar gereflecteerd. Deze reflectietechnologie haalt het niet bij twee losse speakers, maar het klinkt in ieder geval niet nep.

Libratone mikt met de Live op een plekje in de moderne, draadloze huiskamer, maar met het verchroomde handvat zet je de speaker zo in een andere kamer. Want nu de hele muziekverzameling op een smartphone past, zijn een grote hifi-installatie en losse luidsprekers met kabels overbodig. Je hebt maar één speakerset nodig om van muziek te kunnen genieten. iPod of iPhone koppelen – apparaten met het besturingssysteem Android werken er niet op – en knallen maar.

„We zijn van mening dat luidsprekerkabels iets van de jaren negentig zijn”, roept het persbericht. Eén kabel blijft wel noodzakelijk: de stroomkabel om de versterker aan te sturen. Een accu was, gezien dat handvat, meer op zijn plaats geweest.

Picknickmand

Nog meer Deens design komt van Bang & Olufsen. Dat hifi-merk, populair bij designliefhebbers, heeft zich op de duurdere iPod-speakers gestort. Net nieuw is de draagbare BeoLit 12, een soort metalen picknickmand met AirPlay, à 699 euro.

Wie een stevig geluid in de huiskamer wil hebben, kan beter kiezen voor de BeoSound 8 (adviesprijs 999 euro). Deze speakerset is bijna zeventig centimeter breed en bestaat uit twee opvallende ronde luidsprekers met een dockingstation voor iPod/iPhone/iPad. (Een dockingstation is een apparaat waarop je een ander apparaat kunt aansluiten.) Van een afstandje ziet de set eruit als de twee koplampen van auto. En hij klinkt overrompelend: meer dan 200 watt vermogen levert genoeg bas om een flink feestje mee te vieren. Ook op hoge volumes blijven de details goed hoorbaar en vervormt de BeoSound 8 niet.

De afwerking is prachtig (de koplampen zijn er in zes kleuren), maar het mooie design gaat niet altijd samen met het grootste gebruiksgemak. Zo kan de ronde afstandsbediening niet door de menu’s van je iPad of iPhone navigeren. De BeoSound 8 ondersteunt ook geen draadloze verbinding en kan alleen via een usb-kabel met een computer verbonden worden. Dan is wellicht de Zeppelin Air van Bowers &Wilkins een beter alternatief. De sigaarvormige luidspreker is weliswaar niet Deens, maar wel een genot voor oog en oor. Het prijskaartje van 600 euro past daarbij.

En wat is nou een handige speakerset voor op reis? De Philips Fidelio DS7700 is een aanrader. Deze kleine luidspreker kan een iPhone of iPad opladen, geluid via Bluetooth weergeven, en speelt dankzij zijn ingebouwde accu ook een paar uur lang in de tuin of in de badkamer. Goed, de Fidelio mist de donderende bassen van de topluidsprekers. Maar hij is niet lelijk, zeer praktisch en kost maar 150 euro.