Intogen Italiaans

Mr by Daniele Dentici heeft Italiaanse herenschoenen voor een redelijke prijs.

Wat

Mr by Daniele Dentici, de vijfde schoenwinkel van Daniele Dentici (42), een Italiaan die vijftien jaar in Nederland woont. Bijna vijf jaar geleden begon hij zijn eerste winkel, aan de Van Woustraat in de Pijp. Sinds drie maanden verkoopt hij in deze kleine, maar fraaie zaak voor het eerst herenschoenen.

Wat hebben ze

Mooie, Italiaanse herenschoenen, van onder meer Officine Creative, Buttero, Premiata en n.d.c. Van alles wat: nette zwarte schoenen, suède instappers, korte laarzen, sneakers. Prijzen vanaf 175 euro, het duurste paar dat hij op dit moment heeft, kost 500 euro. Alle schoenen stralen eenvoud uit. Dus geen felgekleurde schoenen, niet al te veel stiksels en franjes en ook geen gekleurde veters . Alleen de sneakers zijn frivool te noemen.

De meeste schoenen hebben, zeker voor Italiaanse modellen, een vrij brede pasvorm. Alle schoenen die ik gepast heb zaten, op één paar na, erg prettig. Dat verbaast Dentici niets. „Ik pas de schoenen altijd voor ik inkoop.” Vooral de sneaker van Leather Crown – die wat wegheeft van Converse’ All Stars – zit verrassend goed. De binnenzool is onder de hak wat dikker, waardoor je steviger staat dan doorgaans in sneakers. Deze schoen à 200 euro – met veters en een verticale rits aan de binnen enkel, en gevoerd met badstof – is het best verkochte item van de winkel, terwijl Dentici aanvankelijk niet veel voelde voor gympen in zijn zaak.

Hoe ziet het eruit

Eenvoudig, maar mooi. Het is erg licht in de zaak, dankzij de puibrede ramen, van vloer tot plafond. De schoenen staan uitgestald in een prachtige stellingkast, van glanzend hout, die bijna de volledige achterwand en de korte rechterwand van de winkel beslaat. De kast is gemaakt van zes oude art-decokasten, vertelt Dentici.

Hoe word je geholpen

Vriendelijk, klantgericht, maar niet opdringerig. Daniele Dentici staat vaak zelf in deze winkel. Hij laat zijn klant rustig rondkijken, zonder hem meteen op de vingers te kijken. Maar als hij ziet dat ik belangstelling heb voor een paar schoenen, komt hij er direct aan. En als de schoen niet naar klants smaak is, doet hij suggesties voor een ander paar. Ondertussen vertelt hij waar de schoenen vandaan komen („Deze worden in een fabriekje in het dorp Montegranaro gemaakt”). Dentici is sympathiek, maar hij praat de klant niet naar de mond. „Die”, zegt hij als hij op mijn eigen nette olijfgroene veterschoenen onder mijn spijkerbroek wijst, „zou ik nooit aandoen onder een spijkerbroek”.

Voor wie

Voor mannen die goede, niet te extravagante Italiaanse schoenen willen dragen, maar daarvoor geen 400 euro willen betalen.