Intellectuele uitdaging

‘Passion-Art-Tradition’ pocht het etiket van Scali 2009 Blanc uit Voor-Paardeberg. Ook al bestaat het Zuid-Afrikaanse domein pas sinds 1999, eigenaren Willie en Tania De Waal zijn overtuigd oerwijnenproducenten. Zij maken Scali vol overgave van handgeplukte druiven (vooral chenin blanc en chardonnay), afkomstig van ranken met lage opbrengsten. Vervolgens mogen deze op ouderwetse wijze fermenteren in open kuipen met eigen gisten. Om van al die inspanningen te bekomen, is het daarna een jaar uitrusten geblazen op gebruikte vaten van Frans eiken.

Daarna zijn wij wijndrinkers pas aan de beurt. Wie verder durft te proeven dan mainstream commercieel komt volledig aan zijn gerief. Spoortje ‘vendange tardive’ (Frans voor late oogst): suikerconcentratie vanwege het meepersen van tot rozijn verworden druifjes. Verder ananas, abrikoos, banaan. En er is de volledige overgave van passievrucht. Wilde zuren, zachte gember, milde bitters. ‘Intellectually demanding’ waarschuwt de gids Platters South African Wines 2012.

Scali 2009 (17,95 euro) www.winematters.nl